Netwerken
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

Jobs voor Limburgers en wereldburgers

De 10 grootste fouten bij het netwerken

fout netwerken
Netwerken, het is steeds vaker dé uitgelezen manier om een job te vinden of opportuniteiten te creëren. Toch is de juiste contacten leggen niet voor iedereen even evident. Enkele zaken om op te letten ...

Je sociale contacten onderhouden om de juiste informatie te krijgen, je carrièremogelijkheden uit te breiden of gewoon omdat het ooit eens in je voordeel kan spelen … Netwerken komt niet voor iedereen even natuurlijk en er worden al wel eens fouten gemaakt in het proces.

Dit zijn de 10 grootste fouten die je kan maken...

1. Egoïsme

Als je besluit om je netwerk te benutten, mag je niet egoïstisch zijn. Wil je er iets uithalen voor jou, dan moet je er ook zijn voor de ander. Alleen maar aan je eigen voordeel denken, maar nooit aan dat van een ander, kan je zuur opbreken. Voor wat hoort wat. Met een kleine wederdienst kom je al ver.

2. Alleen over jezelf praten

Nog in het kader van egoïsme ... Mensen praten veel te gemakkelijk puur over zichzelf. Wanneer je nieuwe contacten legt, moet je ook moeite doen om de ander te leren kennen. Je weet maar nooit wat je daaruit kan leren en wat je er nog uit kan halen.

Je mag uiteraard gerust iets over jezelf vertellen, over je ervaring en de sector waar je in werkt of in geïnteresseerd bent. Maar hou het interessant voor je gesprekspartner.

3. Je netwerk niet onderhouden

Plan van tijd tot tijd een etentje of een moment om bij te praten met je netwerk. Een lunchdate of een drankje na het werk om het contact zo natuurlijk mogelijk te houden, bijvoorbeeld. Zo kom het niet over alsof je je contacten misbruikt om gauw een job te vinden of om hun positie te gebruiken om een voetje binnen de deur te krijgen.

Extra: 7 tips om meer uit je netwerk te halen, online én in het echt

4. Je intenties verstoppen

Verstop jezelf niet achter leugens om met iemand contact op te nemen.

Maak je iemand wijs dat je geïnteresseerd bent in zijn sector en dat je gewoon over zijn of haar werk wil praten, maar word je er daarna op betrapt dat je enkel maar wil weten of er vacatures zijn ... dan kom je niet erg oprecht over. Het kan zijn dat je gesprekspartner dat niet apprecieert en er een lage tolerantie voor toont.

Wees direct en stel je vragen rechtuit, zo kom je nog steeds oprecht geïnteresseerd over.

5. Liegen

Net zoals je beter je intenties niet verstopt, lieg je best ook niet over je kwalificaties of andere eigenschappen. Val je door de mand dan kan je zowel jezelf als de mensen die je hebben vertrouwd in de problemen brengen.

Netwerken draait voor een groot deel om vertrouwen en wederzijds respect. Wees dus eerlijk en laat mensen weten welk vlees ze in de kuip hebben.

6. Kritiek geven

Ja, het is altijd interessant om jezelf in een goed licht te plaatsen (zonder té vol van jezelf te zijn, natuurlijk), maar doe dit nooit ten koste van iemand anders. Zo kom je bitter over en krijg je ook een slechte reputatie.

Verkoop jezelf, maar maak een ander niet zwart.

Check: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen

7. Te snel emotioneel worden

Het is de kunst om niet te persoonlijk te worden. Geef je teveel persoonlijke informatie vrij dan voelen je contacten zich misschien emotioneel onder druk gezet. Zeker als ze je enkel uit professionele kringen kennen en over het algemeen op een zakelijke manier met je willen omgaan.

In plaats van te kiezen voor persoonlijke of emotionele argumenten kan je ze beter overtuigen met je professionaliteit.

8. Geen respect tonen

Wees nooit onbeleefd. Netwerken draait om wederzijds respect, val mensen dus niet lastig op ongepaste tijdstippen. Nodig ze uit voor een gesprek of probeer op een zo natuurlijke manier mogelijk elkaar te ontmoeten. Het is niet omdat jij hen nu nodig hebt, dat zij meteen voor je moeten springen.

Bedank hen ook. Ook al hebben ze je misschien niet kunnen verder helpen, het is gewoon een blijk van respect en goede wil.

9. Jezelf niet voorbereiden

Een gesprek regelen met iemand – die daar misschien wel echt tijd voor heeft moeten voor vrijmaken – en dan onvoorbereid op de afspraak aankomen, is onbeleefd. Een klein beetje research over het bedrijf of de sector waarin je contactpersoon actief is, is wel een minimum. Zo toon je interesse en zorg je ervoor dat je het gesprek gaande kan houden en interessante vragen kan stellen.

Niet weten met wie je praat en waarover je praat, doen je kansen om je netwerk uit te breiden enorm slinken.

10. Aandringen

Je wil direct resultaat zien, dus je valt je contactpersoon heel de tijd lastig? Dat komt te opdringerig over.

De persoon in kwestie toont zijn of haar goede wil door je een dienst te verlenen. Wees dus geduldig en vertrouw erop dat het gebeurt. Ze zijn het je niet verplicht, zet hen daarom best niet onder druk.

5 tips Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job

(sjv) - Bron: Express.be

Anderen bekeken ook