Mogen expats zelf beslissen om terug te keren?
Mogen Belgische expats zomaar op eigen houtje beslissen om terug te keren, en wie betaalt dat allemaal? Jobat vroeg het legal manager Jan Vanthournout.
Dat blijkt uit de 'Cost of Living'-studie van het consultancybedrijf Mercer. De studie werd onder meer ontworpen om multinationals en overheden te helpen bij de bepaling van de vergoeding voor hun werknemers die zij naar het buitenland sturen.
In het onderzoek werden 214 steden bestudeerd en werden de kosten van meer dan 200 items, zoals huisvesting, vervoer, eten, kledij, huishoudelijke artikelen en entertainment, per locatie met elkaar vergeleken.
Hoewel er meer Europese steden de top tien domineren - zo komt Zwitserland meermaals in de top voor - zijn er ook verscheidene Aziatische steden terug te vinden in de rangschikking. Het Afrikaanse Luanda prijkt echter helemaal bovenaan de lijst.
De kostprijs van diverse items bleek vaak opmerkelijk te verschillen van stad tot stad. Zo kost een kopje koffie in Moskou al gauw 6,20 euro terwijl men in Managua, de hoofdstad van Nicaragua, slechts 1,14 euro voor een koffie moet neertellen. Een fastfoodhamburger kost dan weer 2,70 euro in Calcutta (India) tegenover 10,14 euro in Caracas (Venezuela).
"Ondanks het feit dat Angola een van de grootste olieproducenten is in Afrika, is het een relatief arm land. Toch is het er vrij duur voor expats omwille van de hoge kost van geïmporteerde goederen die expats er consumeren. Daarnaast is het vinden van veilige huisvesting die aan de normen van expats voldoet een hele uitdaging en vrij kostelijk", aldus Barb Marder, Senior Partner en Global Mobility Practice Leader bij Mercer.
De kost voor huisvesting bepaalt bijgevolg in grote mate de rangschikking. Zo zit de Russische hoofdstad Moskou Luanda op de hielen door de dure huuraccommodaties en de hoge kosten van geïmporteerde goederen en diensten die vaak door expats worden gekocht. De overige drie landen in de top vijf - Tokio, Ndjamena en Singapore - beschikken eveneens over zeer prijzige accommodaties.
(nm) – Bron: Mercer.com
9 augustus 2013Mogen Belgische expats zomaar op eigen houtje beslissen om terug te keren, en wie betaalt dat allemaal? Jobat vroeg het legal manager Jan Vanthournout.
Uit een grootschalig onderzoek, de Global Talent Mobility Survey, blijkt dat van alle steden ter wereld Londen de populairste stad is om te werken.
Of je werkgever verplicht is (een deel van) de kosten verbonden aan je woon-werkverkeer ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.
Zoals een voetbalcoach zijn team voortdurend beter maakt, zo traint Alexandre een geautomatiseerde machine om zorgvuldig en correct vaccins te produceren.
Je wilt het schoppen tot miljardair? Dan duik je maar beter in de boeken. Maar met welke studies is de kans op zwempartijen in het geld het grootst?
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.
Is manager worden de volgende stap in jouw carrière? Naast een aantrekkelijk loon krijg je in deze functie ook heel wat extralegale voordelen.