Een werknemer die iets ‘nieuws’ uitvindt? Heeft die daar eigendomsrechten op?
Er bestaat geen wet die zegt voor wie de eigendomsrechten zijn voor uitvindingen die een werknemer deed in de uitvoering van een arbeidsovereenkomst.
Van grote technologische doorbraken tot beter uitgekiende toepassingen, tot gewoon handig en nuttig op kantoor, tot ja... gezond(er) ijs. Er komen allerlei dingen op de markt in verschillende variaties van nuttig: op een persoonlijk vlak tot universeel. Sommige producten zijn meteen toepasbaar, sommige technologieën zijn nog experimenteel, maar beloven veel. Een lijstje met de meest opvallende ontdekkingen.
Mensen die een visuele handicap hebben, vallen meestal terug op blindenstokken en/of blindengeleidenhonden. Een grote hulp, maar het geeft hen hun zicht niet terug. eSight 3 probeert dit wel te doen. Ze proberen hiermee ’s werelds meest krachtige bril te zijn met behulp van HD video, het gebruik van vergrooteffecten, contrast, en een eigen complex algoritme dat beelden zo aanpast dat mensen met een visuele beperking ze toch kunnen zien. Hierdoor zou deze doelgroep kunnen deelnemen aan activiteiten waarvan ze anders uitgesloten zouden zijn. Een nadeel is de prijs: 8.300 euro (of 9.995 dollar).
Iedereen met een koffieverslaving weet hoe belangrijk het is dat je een warme kop koffie voor je hebt staan. Niet te warm, niet te koud. De CEO van Ember Technologies kwam tot de conclusie dat je maar 37 seconden kunt genieten van de perfecte temperatuur voor een kop koffie. Onlogisch, vond hij. Daarom kwam hij met een lucratieve uitvinding: de Ember Mug. Het is een beker van roestvrij staal met een wit keramieken omhulsel. De hoogtechnologische tas houdt de koffie of thee op de perfecte temperatuur met de hulp van een app. Zonder hulp houdt het zelfstandig de drank een uurtje op de juiste temperatuur, daarna kan je rekenen op het bijhorende oplaadschoteltje. De tas is al te koop in verschillende Amerikaanse Starbucksfilialen en kost zo’n 67 euro (of 79.95 dollar).
Humanoid robots. Persoonlijke robots zoals Google Home en Amazon Echo zijn knappe staaltjes technologie, maar Jibo gaat nog een stapje verder. Waar Home en Echo nog altijd stationair zijn en enkel een licht uitstralen om met je te converseren, is Jibo uiterst persoonlijk. Hij ziet er niet alleen uit als een schattige tot leven gewekte Pixar-animatie, hij wiebelt terwijl hij met je praat en toont emoties door geanimeerde icoontjes op zijn gezicht/scherm te toveren. Verder giechelt hij ook, danst hij en draait hij zich naar je toe als je tegen hem praat. Hoewel Jibo nog veel te leren heeft en zijn technologische kunstjes nu nog eerder ‘amusant’ lijken, kan hij een serieuze stap richting de toekomst zijn. Het bedrijf dat hem op de markt bracht, heeft alvast een hele weg voor de kleine Jibo uitgestippeld en verwacht nog veel groei in zijn capaciteiten. Dat mag ook wel voor 745 euro (of 899 dollar).
De naam zegt je misschien niets, maar Thyssenkrupp Elevator is een bedrijf dat liften produceert. Met MULTI brachten ze een liftensysteem op de markt dat niet enkel op en neer gaat, maar ook in andere richtingen kan bewegen. Voor dit systeem gooien ze het klassieke katrollensysteem de prullenmand in en kiezen ze voor magnetische levitatie, dat ook wordt gebruikt voor hogesnelheidstreinen. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat er meerdere liften tegelijk door dezelfde schachten kunnen bewegen in meerdere richtingen. Dit zou eerst en vooral veel wachttijd besparen en ervoor zorgen dat gebouwen fundamenteel anders ontworpen zullen worden. De eerste MULTI-constructie staat gepland voor 2021 in Berlijn.
Slimmere smartphones zijn een trend. De iPhone X is er het ideale voorbeeld van. Met een scherm dat tot aan de randen komt, een processor die geoptimaliseerd is om augmented reality aan te kunnen, en een camera die slim genoeg is om gebruikers in te laten loggen met hun gezicht. Ook Samsung en LG springen volop mee op de kar. Om de nieuwe technologieën te kunnen ondersteunen offerde Apple echter wel de vertrouwde Home-toets op en eerder al werd de plug voor de koptelefoon geschrapt. Hun visie is dat vasthouden aan oude features omdat ze praktisch waren, enkel tot mislukken kan leiden. Ze moeten naar de toekomst blijven kijken en blijven ontwikkelen. De ontwerpers zien de iPhone X als de afwerking van een hoofdstuk, maar ze hebben al een heldere visie voor de toekomst. Aan hun huidige visie hangt wel een indrukwekkend prijskaartje: 830 euro (of 999 dollar).
Ook op sportgebied zijn er heel wat investeringen in nieuwe materialen en toepassingen gebeurd. Een mooi voorbeeld daarvan is de Nike Pro Hijab. Sporten met een hijab is niet altijd even evident. Te zwaar materiaal zorgt ervoor dat atletes te snel beginnen zweten. Te licht materiaal verhoogt het risico dat de hijab afvalt tijdens de wedstrijd. Zit het verkeerd dan voel je je ongemakkelijk of alsof je gaat stikken. Nike merkte deze drempel op en zette zijn schouders onder een oplossing. Samen met professionele sporters zoals onder andere Amna Al Haddad en Manal Rostom ontwikkelden ze de Pro, gemaakt van lichte, ademende stof die vocht afdrijft. Ideaal voor sporters en een gat in de markt waar Nike handig op heeft ingespeeld. De Pro is al te koop voor zo’n 30 euro (of 35 dollar).
Maar Nike is niet de enige sportkledijfabrikant die niet heeft stilgezeten. Adidas investeerde in een schoen die je sneller laat lopen, beter doet draaien en hoger doet springen. Hoe? Ze ontwierpen een schoen waarvan de tussenzool volledig kan aangepast worden aan de noden van de eigenaar. Niet alleen in grootte en vorm, maar ook qua flexibiliteit, impact type, schokdempend materiaal, en meer… Hoe? Door het 3D-printerproces. Deze technologie laat Adidas toe om elke vierkante millimeter van de tussenzool aan te passen om de drager optimale prestaties te laten leveren. Vroeger duurde het weken om dergelijke specificaties uit te voeren, maar de Futurecraft tussenzolen kunnen al in 2 uur klaar zijn, waardoor ze zelfs in de winkel zelf zouden kunnen gefabriceerd worden. In de toekomst toch.
Is dit Tesla model de auto die elektrische wagens naar het grote publiek kan brengen? Elektrische wagens zijn vaak of te duur of te beperkt in hun capaciteiten of opties. De Tesla Model 3 zou al beschikbaar zijn vanaf 29.000 euro (of 35.000 dollar) en zou zo’n 320 kilometer kunnen afleggen in een laadbeurt. De vraag naar het nieuwe model is dan ook hoog. Zo hoog dat Tesla de productie niet kan bijhouden. Ze krijgen zo’n 1.800 aanvragen per dag. Elon Musk, de CEO van Tesla, tweette in oktober al dat het bedrijf diep in ‘production hell’ zat, maar heeft er vertrouwen in dat ze de achterstand weggewerkt krijgen.
Een gemakkelijk draagbare borstkolf. Moedermelk afkolven is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zeker niet voor moeders die steeds druk in de weer en onderweg zijn. De meeste kolven zijn onhandig gevormd met te grote flessen om de melk in op te vangen en zijn gekoppeld aan luide, storende machines. Ontwikkelaar Willow kwam daarom op de proppen met een alternatief. Hun Willow Pump is stil en klein genoeg om in een bh te steken en ondertussen subtiel af te kolven. Volgens het bedrijf zou je gerust kunnen afkolven tijdens een vergadering en niemand zou het weten. Elke pomp is uitgerust met een zakje dat perfect geschikt is voor de diepvriezer. Momenteel is de handige uitvinding wel nog aan de dure kant: 400 euro (of 480 dollar) en dan nog eens 50 cent per zakje. Goedkoop is het niet, maar hoe onbetaalbaar is comfort? Ondertussen blijft het bedrijf feedback verwerken en het design optimaliseren aan de noden van moeders.
De meest belangrijke uitvinding van het jaar? Smaakvol ijs met niet meer dan 360 calorieën per pot (er zijn ook versies met 280 en 320 calorieën). De CEO van Halo Top gaat zelfs zover dat hij zijn ijs ‘gezond’ noemt, maar daar is nog wat debat over. Wat we wel weten is dat het ijs een laag suikergehalte heeft, omdat het gemaakt is met Stevia, rietsuiker en suikeralcohol. Verder is het ijs verrijkt met proteïnes. Gezond of niet, Halo Top versloeg vorig jaar concurrenten zoals Häagen-Dazs en Ben & Jerry’s, vaste waarden op de Amerikaanse markt. Ze zijn duidelijk iets op het spoor.
TIME Magazine kwam met een lijst van 25 beste uitvindingen. Wil je weten welke andere nieuwigheden de top 25 haalden? Dan kan je de volledige lijst hier vinden. Heb je zelf nog weet van een straffe uitvinding die niet in de lijst staat? Laat het ons weten!
(sjv) – Bron: TIME
9 januari 2018Er bestaat geen wet die zegt voor wie de eigendomsrechten zijn voor uitvindingen die een werknemer deed in de uitvoering van een arbeidsovereenkomst.
Hoe je je ochtend begint, zet vaak de toon voor de rest van je werkdag. Het is daarom geen wonder dat succesvolle mensen unieke ochtendrituelen hebben.
Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, zelfs zonder gat in de markt!
Meteen aan de top staan, het is weinigen gegeven. Hoe ging de carrière van enkele succesvolle ondernemers dan wel van start?
Sommige succesvolle ideeën kan je zo gek niet bedenken. De volgende 10 absurde 'uitvindingen' brachten miljoenen in het laatje …
Wereldwijd bestaan er maar een aantal superuitvindingen die de mensheid een enorme stap voorwaarts hebben gebracht. En dan heb je deze 10 ...
Nicolas werkt als Operation Manager bij Equans: “Samen tot het uiterste, voor het resultaat aan de finish.”
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?