Begin jij ook om 8 uur ‘s ochtends?
Dat de klassieke ‘nine-to five’-werkdag zijn beste tijd heeft gehad, wisten we al. Maar blijkbaar start onze werkdag ook steeds vroeger.
Uit een onderzoek van SD Worx bij 500 Belgische werkgevers blijkt dat bijna 9 op de 10 (88%) van hen ook in de toekomst graag telewerk willen blijven aanbieden aan hun werknemers. Toch zit voltijds telewerken er niet altijd in.
Niet alles is van thuis uit te doen. Wie thuiswerkt, mist soms het sociaal contact en de verbondenheid met de collega’s, de leidinggevenden en het bedrijf. Het zorgt ervoor dat heel wat werknemers alsnog thuiswerk willen combineren met een bezoek aan het kantoor. Hybride werken is hierbij de ideale oplossing.
De combinatie waarbij je grotendeels van thuis uit werkt en er bewust voor kiest om op geregelde tijdstippen naar kantoor te gaan, biedt jou als werknemer heel wat voordelen.
Een vrije werknemer is een blije werknemer. Wie zelf z’n werkdag of –week kan samenstellen, voelt zich de manager van z’n eigen project en is daardoor productiever en meer gemotiveerd. Tip: stem je werkritme af op je bioritme. Ben je meer een ochtendmens of eerder een diesel die vooral ’s avonds op volle toeren draait?
Wie in de huiselijke stilte van z’n werkkamer werkt, kan zich beter focussen dan op een lawaaierig kantoor vol prikkels en stoorzenders. Zo kun je op korte tijd best wel wat werk verzetten. Eens je in de flow zit, kan niks je tegenhouden… behalve je spelende kinderen, de blaffende hond van de buren of de wegenwerken voor je deur. Tip: oordopjes.
Telewerken zorgt voor een beter evenwicht tussen je job en je privéleven. Hierdoor kun je vaker je kinderen naar school brengen of ’s avonds samen eten. Zelfs je hobby of sport kun je zo beter inplannen. Tip: ben je klaar met werken in je eigen werkkamer? Sluit de deur en laat alles los: einde telewerkdag.
Wie kan zich als telewerker nog die gestresseerde ochtendrush en de dagelijkse files herinneren? Wie hybride werkt, heeft heel wat minder woon-werkverkeer en dus minder kosten én tijdverlies. Tip: ga je naar kantoor? Kies dan een moment waarop het minder druk is op de weg.
Kantoren worden steeds vaker een ontmoetingsplaats voor je klanten, collega’s en leidinggevenden. Tip: probeer zoveel mogelijk mensen te ontmoeten op kantoor en maak tijd vrij om met hen te praten, ook over koetjes en kalfjes: het versterkt het teamgevoel en je zult versteld staan van de inspirerende contacten en waardevolle informatie.
Hybride werken is voor veel werknemers de meest ideale manier van werken, ook na de coronacrisis. Hierbij is vertrouwen de sleutel tot succes.
Kris Lenders, HR-specialist en zaakvoerder van Musketon: “Medewerkers zitten niet te wachten om altijd van thuis uit te werken. Thuiswerk kan vrijheid en autonomie bieden, tenzij de leidinggevende micromanager is en controle wil over iedere stap vanuit zijn of haar angsten: dan wordt thuiswerk een uitputtingsslag voor zowel medewerker als leidinggevende. De betere werkvorm is de hybride: een combinatie van thuis werken en op kantoor. Hierbij heb je nog sociaal contact met je collega’s en heb je de mogelijkheid om je terug te trekken in jouw thuisbubbel om daar een andere drive van productiviteit in te zetten. Tip: vraag aan je leidinggevende om geëvalueerd te worden op concrete doelen en niet louter op gepresteerde arbeidstijd. Op die manier kun je jouw tijd optimaal indelen op de meest productieve manier.”
E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(mr)
4 november 2020Dat de klassieke ‘nine-to five’-werkdag zijn beste tijd heeft gehad, wisten we al. Maar blijkbaar start onze werkdag ook steeds vroeger.
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Het prima uitgebouwde openbaar vervoer en een betere fietsinfrastructuur maken Brussel een pak bereikbaarder om er te gaan werken.
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers...
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
Minder onderweg, mensgericht hybride werken, slimmer en groener: dat zijn de drie pijlers van het Charter Baanbrekende Werkgever.
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?