Werkzoekend? Begin bij jezelf: 5 tips
Er zijn veel tips om je zoektocht naar een nieuwe job succesvol af te ronden, maar meestal houden ze geen rekening met jouw persoonlijkheid.
Netwerken is goed voor je carrière dat weten de meeste succesvolle zakenmensen en jobopportunisten wel. Toch is het onderhouden van een netwerk niet altijd even evident en gaan heel wat mensen de mist in, waardoor ze niet meer op hun contacten kunnen rekenen als het erop aan komt.
Bewust met je netwerk omspringen is dus belangrijk. Enkele tips om in het achterhoofd te houden:
Het is goed dat mensen in je netwerk zich bewust zijn van je kwaliteiten en talenten. Dat speelt in je voordeel. Maar zorg ervoor dat het niet altijd over jou gaat, want dat is een nieuwsuitzending waar niemand op zit te wachten. Je contacten gaan je saai vinden, of te narcistisch, en haken af.
Toch is het belangrijk om te weten dat mensen over het algemeen graag over zichzelf praten, dus geef je contacten de kans om dat te doen. Misschien haal je er nuttige informatie uit, want het is handig om te weten waar iedereen mee bezig is en hoe ze zich ontwikkelen. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt.
Vraag niet naar een formeel onderonsje onder het mom van algemene informatie inwinnen, terwijl je eigenlijk alleen maar naar vacatures wil hengelen en jezelf wil promoten. Wees oprecht geïnteresseerd en luister of je valt door de mand en dan loop je het risico dat je waardevolle contact zich misbruikt of gebruikt gaat voelen. De tijd van de mensen in je netwerk is ook waardevol, benut deze daarom met respect.
Netwerken is tweerichtingsverkeer en moet dus van beide kanten komen. Je kan je contacten niet uitputten met verzoekjes en hen inzetten voor dit en dat, als je niet zelf van plan bent om iets terug te doen. Verwacht je dat zij jou helpen, dan zal je hen ook zo vaak mogelijk tegemoet moeten komen. Anders zal je netwerk snel beginnen afbrokkelen.
Je denkt misschien dat het een slim idee is om andere mensen (of concurrentie) af te breken en dat het jou in een beter daglicht zal stellen. Integendeel, het doet jou onzeker overkomen. Als jij zo geweldig bent, hoef je je toch geen zorgen te maken om andere kandidaten of concurrentie? Hou je je bezig met slecht praten over anderen, dan zal dat meer over jouw karakter zeggen dan over de prestaties van anderen.
Ben je daarentegen genereus met complimenten, zonder je eigen positie in gevaar te brengen, dan kom je vriendelijk over. Een positieve aanpak laat sowieso een betere indruk na.
Je kent ze wel, mensen die zich hullen in volledige radiostilte tot ze je plots nodig hebben. Jaren verdwijnen ze van je radar en dan verwachten ze ineens uit het niets informatie, een introductie bij iemand, een referentie… en ben je weer - eventjes - interessant genoeg. Tot ze alle informatie hebben die ze moesten hebben, dan verdwijnen ze weer voor onbepaalde tijd.
Heel irritant en respectloos. Let er dus op dat je je er zelf niet schuldig aan maakt. Maak tijd vrij voor je contacten, al is het maar door een LinkedIn-berichtje te sturen bij een werkverjaardag of door hen een interessante link te sturen via Twitter of door hen uit te nodigen voor een lunch. Hou de sfeer aangenaam en niet louter functioneel.
Een niet puur functionele benadering is aan te raden, maar deel ook niet te veel. Zijn je huwelijksproblemen echt je baas zijn zaken? Is het wel interessant voor je collega’s om je financiële situatie te kennen? Gaat het niet in je nadeel spelen als je op Facebook post wat voor kutjob je hebt?
Dat geldt voor je hele netwerk. Deel positieve dingen die ertoe doen. Dingen die jouw kwaliteiten in de verf zetten.
Heb je eindelijk een lunch kunnen versieren of een afspraak kunnen regelen met een interessante contactpersoon? Vraag dan niet wat hun bedrijf eigenlijk doet. Doe je eigen research en weet in grote lijnen wie er voor je zit. Naar details vragen kan later, maar laat merken dat je je hebt voorbereid. Verbaas je gesprekspartner met je voorkennis, zodat hij/zij meteen weet dat je oprecht geïnteresseerd bent.
Wie zich voorbereidt, kan ook beter onderbouwde en nuttige vragen stellen. Er zullen minder ongemakkelijke stiltes vallen, waardoor jullie tijd samen aangenamer wordt ingevuld. Je contact zal dit zeker waarderen en zo wordt er geen kostbare tijd verspild.
Ongeduldig zijn als iemand te lang wacht met informatie geven, de schuld op iemand anders steken als je een kans misloopt, storen tijdens een ongeschikt moment (’s nachts bellen, langskomen tijdens privéaangelegenheden, vergaderingen onderbreken), iemand regelmatig lastigvallen met verzoekjes of onbelangrijkheden, te veeleisend zijn naar je contacten toe, …. Het zijn allemaal dingen die je een waardevolle relatie kunnen kosten.
Vergeet daarenboven ook niet om altijd je appreciatie te tonen en dankbaar te zijn. Een simpele “bedankt” is vaak al voldoende.
Iedereen verwacht wel dat een korreltje zout hier en daar van toepassing is als mensen zichzelf binnen en buiten hun netwerk proberen te promoten, maar let erop dat je nooit liegt. Word je betrapt op een leugen, dan zal dat het vertrouwen van je netwerk schaden. Zeker als je je reputatie op een leugen baseert en één van je contacten gebruikt die informatie om je aan te raden voor een job of om je aan iemand voor te stellen… Val je door de mand dan ruïneer je niet alleen je eigen reputatie, maar breng je ook die van je netwerkrelatie in gevaar.
Vergeet niet dat niemand verplicht is om je te helpen. De meeste van je vrienden/professionele contacten zullen je gewoon een plezier willen doen. Kunnen ze je niet helpen, accepteer dat dan. Hebben ze je willen helpen, maar was het resultaat niet wat je had verwacht, dan accepteer je dat ook. Een gegeven paard kijk je best niet in de mond.
(sjv) – Bron : Inc.com
3 oktober 2016Er zijn veel tips om je zoektocht naar een nieuwe job succesvol af te ronden, maar meestal houden ze geen rekening met jouw persoonlijkheid.
Als de evolutie zich zo blijft voortbewegen, bevinden binnenkort niet alleen onze computerbestanden zich in de ‘cloud’, maar wijzelf ook!
Vaak laten we onze beslissingen beïnvloeden door anderen. Er is steeds wel iemand die op deze manier jouw succes in de weg staat. Wie zijn deze boosdoeners?
LinkedIn is een handige tool om je netwerk uit te bouwen. Zorg er wel voor dat jouw profiel er zo professioneel mogelijk uitziet.
Wie vooruit wil in het leven dient vroeg of laat eens beroep te doen op anderen. Met de juiste mensen om je heen, kan je elke situatie aan!
Een alternatieve aanpak om een job in de wacht te slepen kan ervoor zorgen dat jij gekozen wordt uit die grote groep sollicitanten.
Een nieuwe trend maakt opmars op kantoor: coffee badging. Of hoe je niet alleen naar je werk gaat voor je collega’s, maar vooral voor de koffie...
Hoe vaak lunch je achter je bureau omdat je anders in tijdnood komt? Bruce Daisley wil in het boek 'Plezier in je werk' aantonen dat het ook anders kan.
Voor 2023 zijn er in België 87 organisaties gecertificeerd met het Top Employer label. Dat heeft het Top Employer Institute bekendgemaakt.