50-plussers
Vorige

1 van 85

Volgende
Volgend artikel:

Ontslag op je 55ste hoeft geen eindpunt te zijn

Daarom moet elk bedrijf in 50-plussers investeren

50-plusser
Een nieuwe job zoeken na je vijftigste, het is niet eenvoudig. Of je bent niet mee met je tijd, of je bent te duur, of je draagt een hoger risico op ziekteverzuim met je mee. Maar kloppen die vooroordelen wel? Volgens ICT-consultancybedrijf Elmos helemaal niet.

Zeven jaar geleden werd er raar opgekeken als er een vijftigplusser het kantoor binnenwandelde, maar die tijd is voorgoed voorbij. Het ICT-consultancybedrijf Elmos heeft vandaag meer dan 220 consultants en dienst, en dat zijn zeker niet alleen jonge twintigers. Integendeel. Het bedrijf durft ook ervaren vijftigers de kans te bieden om carrière te maken binnen het bedrijf.

De vooroordelen die vandaag de dag nog heersen rond vijftigplussers, veegt het bedrijf dan ook van tafel. En daarvoor hebben ze redenen genoeg. Ten eerste heeft een vijftigplusser al zeker dertig jaar ervaring, wat voor rust en stabiliteit zorgt. Een grote troef, want jonge twintigers zijn net het omgekeerde. Die hebben nood aan verandering, terwijl iemand met meer ervaring goed genoeg weet hoe het is om van het ene project naar het andere te hollen.

Te oud, te duur

Dat vijftigplussers niet mee zijn met hun tijd? Sommigen misschien minder, maar de oudere generatie mag zeker niet onderschat worden. Als ze toch net niet genoeg kennis hebben, dan kan een opleiding daar zeker verandering in brengen. Bovendien nemen al die technologische innovaties de wereld niet over. Er zijn genoeg bedrijven die niet gigantisch hip en modern zijn op vlak van technologie, en daar kan de kennis van de iets oudere werknemer goed van pas komen.

Het belangrijkste argument om een vijftigplusser niet in dienst te nemen, is ongetwijfeld het loon. Ze zijn te duur. En ja, na een lange carrière hebben zij al heel wat in hun rugzak zitten, maar ze zijn ook zeker en vast bereid om te onderhandelen over het loon. Voor hen is het belangrijkste om terug aan het werk te kunnen, omdat ze zich te jong voelen om al thuis te zitten.

Motivatie zegt alles

Natuurlijk heb je ook uitzonderingen op de regel. Je hebt vijftigers en zestigers die graag nog iets betekenen op de arbeidsmarkt, en dan ook meteen op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Maar evengoed vind je mensen die het liefst van al willen uitbollen tot aan hun pensioen, en die eerst genieten van een sabbatjaar.

Toekomstmuziek

Naast ervaring, motivatie en ingesteldheid, speelt natuurlijk de toekomst van het bedrijf ook mee in de beslissing of een vijftigplusser al dan niet aangenomen wordt. Heel veel werkgevers knappen af op de leeftijd omdat ze denken dat ze snel vervanging moeten zoeken. Maar tegenwoordig moet je al tot je 67ste werken, wat wil zeggen dat een vijftigplusser makkelijk nog een loopbaan van tien tot vijftien jaar voor de boeg heeft.

(dt/em) - Bron: Bloovi Careers 

Contract voor 50-plusser

Maar als een vijftiger echt gemotiveerd is om terug aan de slag te gaan – en dat zie je meteen – dan mag je er ook vanuit gaan dat die meestal loyaler is dan een twintiger. De jongere generatie heeft nood aan verandering, en dat resulteert in jobhoppen. Als een vijftigplusser in heel zijn loopbaan maar twee of drie werkgevers heeft gekend, dan is dat zeker een teken dat de samenwerking voor langere tijd is. 18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook