Mag je baas Facebook op het werk verbieden?
*Pingping*… Het scherm van je smartphone op je bureau licht op en… snel even Facebook checken. Maar mag dat eigenlijk wel?
“Om je digitaal welzijn te verbeteren, moet je eerst weten wat er schort”, zegt Dayson Pais, Product Specialist for Wellbeing bij Google in Londen. “Een gedetailleerd inzicht in je schermtijd is een eerste stap in de goede richting. Zodra je weet dat je erg veel tijd spendeert aan die ene app, kun je limieten instellen. Op die manier vermijd je dat je de hele dag door blijft scrollen.”
Notificaties zijn handig. Maar ze leiden ook erg af. Hoe vaak haalt een inkomende e-mail je uit je concentratie? En is het überhaupt nodig dat je binnen het kwartier antwoordt? “Een goede tip: wijzig je e-mailmeldingen. Schakel meldingen met hoge prioriteit in. Op die manier beperk je het aantal notificaties en ontvang je enkel een piepje of pop-up wanneer dit van essentieel belang is.”
Heb je een Android-toestel? Dan is de app Google Digitaal Welzijn ontzettend handig. Daarmee kun je je smartphone veel doelgerichter gebruiken. De app geeft een compleet beeld van hoe jij je telefoon gebruikt, inclusief je dagelijkse schermtijd en het aantal inkomende notificaties. Daarnaast laat de app onder andere toe om limieten in te stellen per app. Ook handig: de focusmode waarmee je afleidende apps met één tik onderbreekt.
iOS-gebruikers kunnen deze app niet installeren. Zij kunnen via Instellingen / Schermtijd wél inzichten krijgen, limieten instellen en apparaatvrije tijd inschakelen.
Technologie moet je leven verbeteren in plaats van je constant af te leiden. Door bewuster met je smartphone om te gaan, word je automatisch productiever en creatiever. “Je krijgt een gevoel van zelfcontrole en dat leidt vanzelf tot een betere relatie met je smartphone. Op dat moment transformeer je van Fomo (the Fear Of Missing Out) naar Jomo (the Joy of Missing Out).”
(em)
11 mei 2020*Pingping*… Het scherm van je smartphone op je bureau licht op en… snel even Facebook checken. Maar mag dat eigenlijk wel?
Fitte medewerkers zijn niet alleen productiever en scherper, ze maken ook minder fouten en zijn minder vaak afwezig. En een goede nachtrust begint op kantoor!
Laat jij je wel eens afleiden op het werk? Je bent niet alleen. Kenniswerkers besteden amper 2 uur en 48 minuten per dag aan hun takenpakket.
Als je wegwijs wil raken in digitale tools en informatiebronnen, dan kan je tegenwoordig langsgaan bij een Digidokter.
Wie vlot met twee duimen kan typen, kan zo’n 38 woorden per minuut op zijn of haar smartphone doen verschijnen.
Ook al brengen we een derde van ons leven al slapend door, toch besteden we er niet zo gek veel aandacht aan. Dat is wel aan het veranderen...
Skype for business, Microsoft Teams of Slack zijn al op heel wat werkplekken ingeburgerd. Waarom dus ook WhatsApp niet in dit rijtje opnemen?
Lijkt je dagelijks leven een aaneenschakeling te zijn van taken die moeten worden afgevinkt? Je bent niet de enige. Gelukkig is je smartphone van onschatbare waarde...
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…