Werken in een labo: iets voor jou?
Als labomedewerker doe je wonderlijke dingen voor mens en leven. Maar wat moet je ervoor kunnen? We vroegen het aan drie experts...
Voor het derde schooljaar op rij trekken meer dan 100 STEMfluencers naar secundaire scholen in heel Vlaanderen. Hun jobs, opleidingen en persoonlijke verhalen zijn erg verschillend, hun passie voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) identiek.
Vorig schooljaar – van maart tot mei – brachten ook al een honderdtal STEMfluencers een bezoek aan een secundaire school. Ze gaven gastlessen in het eerste en tweede middelbaar van zowat 70 scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Hiermee bereikten ze meer dan 6.000 meisjes en jongens.
Loon: Hoeveel verdien je in de chemie?
Het doel? Deze jongeren prikkelen voor een technische of wetenschappelijke studie of -job. De verhalen komen uit de praktijk. Zelf zijn de STEMfluencers namelijk werkzaam in tientallen verschillende bedrijven in de chemie, kunststoffen, farma en biotech.
De drijfveer voor het project ligt voor de hand: steeds minder jongeren kiezen ervoor om in de derde graad van het middelbaar onderwijs een STEM-richting te volgen. “En dat terwijl er net meer nood is aan STEM-profielen om mee te werken aan klimaatinnovaties, de energietransitie, de uitbouw van een circulaire economie, innovatieve geneesmiddelen en nieuwe therapieën”, klinkt het bij essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, die het scholenproject samen met Vlajo organiseert.
Lees ook: Wie wil er werken in chemie en farma?
Naast de STEMfluencers is er binnen de sector van chemie en life sciences ook het initiatief van het duaal lesgeven, waarbij vakmensen uit de industrie hun job tijdelijk combineren met lesgeven. Dit doen ze vooral in technische en wetenschappelijke vakken, zoals wiskunde, fysica of meet- en regeltechnieken.
Intussen zijn al meer dan 40 duale lesgevers opgeleid. “Zo brengen we als sector meer praktijkervaring in de klas en helpen we het lerarentekort mee aanpakken”, klinkt het bij essenscia.
Ontdek: De bouw wil meer jongeren die duaal leren
(wv)
18 september 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als labomedewerker doe je wonderlijke dingen voor mens en leven. Maar wat moet je ervoor kunnen? We vroegen het aan drie experts...
Sectoren als chemie en farma zitten in de lift. Wat moet je kunnen, en wat zijn veelgevraagde jobs? Heel wat, zo blijkt...
Op woensdagavond 22 maart 2023 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in de chemie- of farmasector.
Met een gemiddeld brutoloon van 5.247 euro per maand betaalt de sector van chemie en farma het best. Daar zijn een aantal redenen voor.
Werken in een laboratorium? Zowel de labojobs als de studenten laboratoriumtechnologie nemen toe. Met dank ook aan corona.
Nooit eerder waren er in de sector van chemie, kunststoffen en farma meer openstaande vacatures. En nooit duurde het langer om ze ingevuld te krijgen...
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.
Wat doe je als je te maken hebt met ongewenst gedrag op de werkvloer? Of wanneer je er getuige van bent? Een overzicht...