Het loon van een poetshulp: 1.500 euro netto
Nora Heirbaut (53) is poetshulp bij Plus Home Services. We vroegen haar naar de voor- en nadelen van haar job en hoeveel ze verdient...
“Poetshulp is een van de grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen met veruit een van de meeste openstaande vacatures. Voor de grootstad Antwerpen zijn er nog voldoende potentiële kandidaten, maar voor de rest van de provincie heerst er écht een tekort”, vertelt Gert Fontyn, teamleider VDAB voor de mobiele opleidingen schoonmaak.
“Daarom dat we 'onder de kerktoren' op zoek gaan naar mogelijke kandidaten om hen een opleiding te geven. Het gaat meestal om mensen die laaggeschoold zijn en met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor die groep is het vaak ook moeilijk om zich ver(der) te verplaatsen. Daarom is het belangrijk dat we die opleiding zo lokaal mogelijk organiseren. De vacatures situeren zich bovendien meestal ook rond de kerktoren. Onze instructeurs zetten we daarvoor mobiel in”, verduidelijkt de teamleider.
VDAB hanteert verschillende formules. De opleiding kan exclusief gebeuren voor een bepaald bedrijf. Zij zorgen dan zelf voor de kandidaten en engageren zich dat zij na de opleiding een vast contract kunnen aanbieden. In het andere geval zorgt VDAB zelf voor de toeleiding van kandidaten en volgt er nadien een jobdate met verschillende bedrijven.
“Dit jaar hebben we op die manier al tien opleidingen afgerond waarbij 85 cursisten geslaagd zijn. Negentig procent daarvan heeft intussen vast werk. Recent nog was er een opleiding in Boom in samenwerking met het lokaal bestuur en Vlotter waarbij negen van de tien cursisten binnen de week een vast contract hebben getekend. Dit jaar starten nog drie opleidingen, in Wijnegem, Herentals en Lier”, licht Fontyn toe.
In Turnhout werd met dienstenchequebedrijven Dienstenthuis en Baldemo een nieuw traject opgestart. “Deze samenwerking met VDAB is absoluut een meerwaarde voor ons”, zegt Tim Klaassen van Dienstenthuis. “Wij willen sollicitanten heel graag kansen geven en bieden intern al heel veel opleiding en begeleiding aan. Maar soms is het nodig dat er nog meer ondersteuning nodig is en dat kunnen we dan niet zelf voorzien. Deze tussenstap is dus ideaal voor ons.”
Zes cursisten kunnen aan de slag bij Dienstenthuis, eentje bij Baldemo. Dahir Diriye Zamzam (26) uit Turnhout is een van hen. Ze was eerder via het OCMW, via art.60, aan de slag als logistiek assistent in een ziekenhuis, maar dat contract liep ten einde. “Ik ben heel blij dat ik nu bij Dienstenthuis kan beginnen als poetshulp. Ik kijk ernaar uit om bij mensen thuis te gaan poetsen. Het is niet moeilijk, maar toch heb ik in de opleiding veel geleerd, onder meer over al de producten en handelingen. Het houdt toch meer in dan mensen soms denken”, zegt ze.
“Dat is inderdaad een misvatting die er nog altijd is”, bevestigt Gert Fontyn. “Men denkt vaak 'iedereen kan toch poetsen', maar dat is niet zo. De meerwaarde van de opleiding is ook dat we enthousiasme kweken en dat ze een zekere fierheid over hun job verwerven. Want rond schoonmaken hangt nog vaak een negatief imago. In de opleiding brengen we hen niet alleen de technieken en productkennis bij, maar coachen we hen ook naar attitude, contact met de klanten en zo meer. Op die manier ontwikkelen we duurzame tewerkstelling. Doordat de kandidaten helemaal klaar zijn voor de job, houden ze het ook langer vol.”
De opleiding tot poetshulp duurt 16 tot 20 dagen. De eerste tien dagen krijgen de cursisten instructie en oefenen ze op de opleidingslocatie, de tweede helft van de opleiding gaan ze werkplekleren, in woonzorgcentra en assistentiewoningen.
(Bart Roggeman)
30 oktober 2019Nora Heirbaut (53) is poetshulp bij Plus Home Services. We vroegen haar naar de voor- en nadelen van haar job en hoeveel ze verdient...
We vroegen Tania Pauwels (49) uit Evergem hoeveel zij verdient ...
39 procent van de werknemers geeft aan dat de hygiëne op de werkvloer te wensen overlaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Wetten van de Werkvloer.
ACV voerde een onderzoek naar de zwaarte en gezondheidsrisico’s van het schoonmaakberoep. 74% van de respondenten gaf daarin aan fysieke of psychische klachten te ondervinden.
Dienstencheques kan je niet zomaar voor alles gebruiken. De toegelaten activiteiten zijn nauwkeurig omschreven. Voor welke diensten kan je ze gebruiken?
Jongleren tussen werk en privé is niet altijd eenvoudig met kinderen in huis. Maar dat wil niet zeggen dat je als ouder je ambities in de kast moet stoppen!
Heb je je handen meer dan vol met je job en/of gezinsleven? Dan is een huishoudhulp met dienstencheques superhandig.
Sta je aan de start van je carrière of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven? Mogelijk is werken in chemie, kunststoffen, farma en biotech een goed idee.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.318 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?