Vertel je baas in deze 3 stappen dat de werkdruk te hoog is
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Frank Vander Sijpe somt enkele zaken op waarin je leidinggevende voor jou een bepalende stem heeft. “Dat gaat om de jobinhoud, je rol of functie, de mate waarin je autonomie krijgt of het type projecten dat je doet. Allemaal zaken die een grote invloed hebben op je werkgeluk.”
Hetzelfde geldt voor motivatie. Ook daar heeft je leidinggevende een enorme impact. “Zowel betrokkenheid – denk aan complimenten geven – als vertrouwen – denk aan thuiswerk toelaten – komen allemaal vanuit de directe leidinggevende.”
Lees ook: Leidinggevende cruciaal voor jouw werkgeluk
Tegelijk haalt Vander Sijpe een ander onderzoek aan over het voorspellen van vrijwillig verloop. “Drie factoren zijn daarbij cruciaal: werkzekerheid (ben ik zeker van mijn job in de toekomst?), leiderschap (hoe word ik aangestuurd?) en ten derde rolduidelijkheid (wat wordt er van mij verwacht?). Deze drie zijn het meest bepalend om een vrijwillig vertrek te voorspellen. Vooral op de laatste twee heeft de leidinggevende een grote impact”, stelt hij.
“Vanuit Securex zien wij drie hefbomen waarmee medewerkers het verschil maken voor bedrijven en voor hun klanten: gezondheid, competentie en betrokkenheid. Ook hierin speelt de directe leidinggevende een vooraanstaande rol.”
Hoe gelukkig ben jij in je job? Ontdek de 4 dimensies van werkgeluk
Kun je tot slot als sollicitant op voorhand te weten komen of je leidinggevende oké is? “Vandaag is er, bijvoorbeeld via sociale media, wel al wat info beschikbaar. Bovendien is het een goed idee om te spreken met mensen die bij je toekomstige werkgever aan de slag zijn of er gewerkt hebben."
"En ten slotte is het vandaag al erg gebruikelijk om tijdens het sollicitatieproces ook met de directe leidinggevende of teamleden te kunnen praten. Bijvoorbeeld in de laatste fase van je sollicitatie.”
EXTRA: Hoe vind je concreet de job die bij je past?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
12 november 2021Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Hoe ga je om met een baas of manager die wel van een andere planeet lijkt te komen? Is jouw baas: rood, blauw, geel of groen?
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...
In een ideale wereld heb je een werkgever die jou een niveau hoger tilt. Maar wat als je leidinggevende net het tegenovergestelde doet?
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Geen nee durven zeggen. Of om de haverklap je mails checken. Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. Zelfs je baas. Maakt jouw werkgever zich schuldig aan een van deze slechte gewoontes?
Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
Johannes ging na zijn carrière in de horeca aan de slag in het onderwijs!