Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Crisis zorgt voor extra werkdruk

Zes op tien werknemers vinden dat de druk op kantoor ronduit hoog ligt. De crisis doet daar volgens veertig procent nog een schepje bovenop. Twee op drie presteert dan ook regelmatig overuren, gemiddeld zo'n zes per week. Dat blijkt uit een bevraging van Jobat en onderzoeksbureau Profacts bij 3.500 werknemers.
#

Volgens twee op drie werknemers is de werkdruk het voorbije jaar alleen maar gestegen; een evolutie waar volgens vier op de tien de economische crisis een rol in speelt. "Daar kan ik me wel iets bij voorstellen", reageert VUB-professor sociologie Ignace Glorieux. "Als je weet dat er ontslagen aan zitten te komen, bekijk je je collega's al sneller als concurrenten en ga je je misschien extra inzetten en overuren beginnen presteren om te tonen hoe loyaal je wel bent." Werkgevers durven daar volgens Glorieux wel eens van te profiteren.

'Geen tijd verspillen'

Te veel (verschillende) taken, te weinig tijd, voortdurend het gevoel hebben achter te staan, te veel gestoord worden en een gebrekkige communicatie zijn de grootste oorzaken van werkdruk. "Arbeid is nu eenmaal duur", legt Glorieux uit. "In de diensten- en de productiesector is fysieke arbeid zelfs de grootste kost. Werkgevers kijken er dan ook nauw op toe dat we onze tijd niet verspillen. Die controle zadelt ons met een zekere werkdruk op."

Om ons werk rond te krijgen, kloppen we gemiddeld 44 uur per week. Dat is zes uur meer dan de 38-uur regeling die de meeste werknemers met hun werkgever hebben afgesproken. Opmerkelijk is dat vooral de eigen collega's (63%) die extra prestatie als normaal beschouwen. Zelf beschouwt de helft van de werknemers overuren als vanzelfsprekend.

'Hoog diploma, meer werkdruk'

Dat vooral kader en directie over overuren 'klagen' vindt Glorieux niet meer dan logisch. "Overuren hangen nauw samen met de scholingsgraad. Wie goed gestudeerd heeft, maakt meer kans op een functie met een zekere autonomie. Maar dat betekent ook dat je er zelf voor moet zorgen dat je werk op tijd klaar is. En is dat niet binnen, dan zal het buiten je uren zijn."

Werkdruk heeft ook effect op de relaties onder collega's. Zo vindt zes op tien dat extra werk de onderlinge solidariteit bevordert terwijl een op twee meent dat te veel werk diezelfde relatie eerder vertroebelt. "Dat lijkt vreemd, al kan het natuurlijk zijn dat de 'harde' werkers binnen een bedrijf elkaar na een tijdje vinden terwijl de relatie met de andere collega's verwatert", reageert Glorieux.

>> In welke sectoren is de werkdruk het hoogst?
      
Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek (pdf).   

(11/02/2009)

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook