3 vragen die elke sollicitant vergeet te stellen
Een uitstekende strategie is om je sollicitatiegesprek actief te sturen. Hoe doe je dat? Door zelf vragen te stellen aan de interviewer.
Door deze stappen te doorlopen, kan je je eigen toekomst creëren. Zo wordt succes een keuze.
Wat is jouw ‘intentie’? Als je weet wat jij en je bedrijf belangrijk vinden, kun je een toekomstvisie opstellen.
Die visie kan een vlekkeloze samenwerking met de belangrijkste klanten inhouden, of een foutloze productie, of klanten die al hun vrienden vertellen over hoe geweldig jullie product of dienst is. Laat je niet beperken door wat je denkt dat mogelijk is en bepaal jouw visie van hoe de ideale situatie er in de toekomst uit kan zien.
Wanneer je weet wat je wilt bereiken, kan je gaan brainstormen over welke stappen nodig zijn om daar te komen. Wees creatief en open, en je zult zien dat meer wegen naar Rome leiden.
Je kunt erna bijvoorbeeld een mindmap tekenen om alle relevante aspecten te benoemen die in je projectplan thuishoren. Zo weet je welke stappen je moet en kan ondernemen om je ideeën te realiseren.
Wanneer je alle doelen benoemd hebt (wat wil je bereiken, en wanneer) kan je concrete taken beginnen opstellen. Simpel gezegd houdt dit in dat je voor ieder subproject de volgende stap uitstippelt.
Het principe van ‘de volgende stap’ is erg krachtig en wordt onder andere door David Allen aangeraden in zijn boek Getting Things Done. Het nut van het uitschrijven van die stappen is dat je een wens omzet in een concrete actie. En een actie kan door iedereen uitgevoerd worden!
Nu weet je wat je wilt bereiken, wanneer je het wilt bereiken en welke acties ervoor nodig zijn. Dan rest er niets anders meer dan het simpelweg te doen. Begin bij het begin, en zet alle acties in gang.
Als je regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) je projectplan bekijkt, kun je nagaan of je nieuwe volgende acties kunt identificeren. Zo blijf je stapje voor stapje in de gewenste richting bewegen: op weg om jouw plannen waar te maken!
(ak)
Leiden e-mails je vaak af van belangrijke zaken? Alexander Keehnen biedt een gratis rapport aan over omgaan met e-mails. Wanneer je e-mails effectief verwerkt, blijft er tijd over voor de écht belangrijke zaken: het waarmaken van jouw visie! Vraag het gratis rapport op via www.emailopkantoor.nl.
Alexander Keehnen is operationeel manager bij een start-up onderneming en geeft workshops over zelfmanagement. Meer tips over stressvrij werken op kantoor zijn te lezen in zijn boek ‘Weg met Stress op Kantoor’.
13 februari 2015Een uitstekende strategie is om je sollicitatiegesprek actief te sturen. Hoe doe je dat? Door zelf vragen te stellen aan de interviewer.
We piekeren wat af voor we een keuze maken. We hebben tegenwoordig keuzemogelijkheden te over. Maar hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?
Iedereen heeft graag gelukkige en succesvolle kinderen. Maar hoe harder je iets forceert, hoe minder snel die droom werkelijkheid zal worden.
Wat doen wereldtoppers zoals Bill Gates en Anna Wintour tijdens hun weekend? En welke gewoontes kunnen we overnemen?
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Sommige mensen lijken al hun doelen te halen en al hun goede voornemens in te lossen. Wat doen zij anders om meer te bereiken?
Welke sterren schitteren niet alleen helder op het grote en kleine scherm, maar doen ook hun bankrekening fonkelen?
Een onbelast centje bijverdienen was nog nooit zo eenvoudig. We zetten alle voor- en nadelen van de flexi-job op een rijtje.