Een toekomst vol chemie?
Hoe staat het met de toekomst van de chemie in Vlaanderen? Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie essenscia vlaanderen, brengt de sector en de toekomst van de sector in kaart.
Quality by Design levert het bewijs van de groeiende nood aan consultancy in de sector. Gestart in 2011 in het appartement van CEO Bart Van Acker, huist het bedrijf sinds enkele maanden in de Fotografielaan in Wilrijk in een eigen, volwaardig hoofdkantoor met plaats voor extra uitbreiding. Bovendien heeft QbD de voorbije zeven jaar vijf vestigingen in vijf verschillende landen geopend. In totaal zijn ze met 175 medewerkers, van wie 120 in België. Naast consultancydiensten in de life sciences (farmacie, biotechnologie en medical devices) is QbD ook actief in de cosmetica- en health careindustrie.
Na vier jaar bij Pfizer in Puurs mee te hebben gewaakt over de kwaliteit, verkaste Steven Vinkx als consultant naar Biocartis in Mechelen. “Zo heb ik bij Pfizer binnen Quality Assurance (QA) eerst marktklachten behandeld en daarvoor een nieuw systeem mee uitgerold. Vervolgens heb ik mij bezig gehouden met kwaliteitscontrole om er zeker van te zijn dat het geproduceerde medical device voldoet aan alle eisen en de juiste diagnose voor de patiënt stelt. Dat is ook wat ik nu doe bij Biocartis”, vertelt Steven Vinkx.
“Quality Assurance zorgt ervoor dat de nodige kwaliteit in de processen wordt ingebouwd zodat er zo min mogelijk fouten kunnen gebeuren, terwijl Quality Control gedurende het proces allerhande controles inbouwt zodat er op het einde geen fouten kunnen zijn. Gebeurt dat toch, volgt er een recall om te analyseren hoe het is kunnen mislopen en hoe dat kan worden opgelost”, verduidelijkt de kwaliteitsingenieur.
“Andere collega's houden zich dan weer bezig met procesvalidatie”, zegt hij. “Zij buigen zich over de machines en processen om te voorspellen wat de output gaat zijn om te komen tot een consistent product dat aan de specificaties voldoet. Wat we bij QbD ook doen, is adviseren rond technologieoverdracht (technology transfer) om bijvoorbeeld een bepaald product dat hier wordt geproduceerd ook op een andere site elders in het buitenland te produceren of bij de overgang van de ontwikkelingsfase naar de commercialisering van een nieuw geneesmiddel.”
Er is een mooie afwisseling tussen langere termijn opdrachten en projecten met kortere deadlines.“Het gaat bijvoorbeeld om projecten als er een nieuw product zit aan te komen of bij de aankoop van een nieuwe machine. Veel van die projecten lopen over een half jaar tot een paar jaar. Dat maakt het uitdagend en zorgt voor veel afwisseling. Bovendien wordt er in Vlaanderen heel veel geïnvesteerd in biotechnologie en is de sector een snelgroeiende markt die steeds complexer wordt. Nieuwe medicijnen en therapieën als celtherapie en gentherapie zorgen voor steeds nieuwe uitdagingen. Er komen ook meer en meer gepersonaliseerde geneesmiddelen. Die processen zijn moelijker te standaardiseren. Dat alles maakt dat de nood aan consultancy groeit”, weet de bio-ingenieur van opleiding.
“Veel voldoening haal ik uit het feit dat je mee het verschil kunt maken om mensen te helpen. In alles moet je de patiënt voor ogen houden. Je werkt samen met onder meer productingenieurs, labo's en productspecialisten als team samen aan één doel.”
“Maar ook ervaren professionals uit de sector vinden gemakkelijk de weg naar consultancy om zo hun jarenlange opgedane ervaring in de industrie te verzilveren. Ook hier is nood aan. Binnen QbD gebeurt de selectie vanuit de interesses en wordt samen een project op maat gezocht. Bovendien wordt werk gemaakt van een gestructureerd opleidingsbeleid. Als consultant kan je kiezen uit een uitgebreid opleidingspakket en worden verschillende kennisplatformen opgezet. Er zijn ook tal van informele momenten om onderling ervaringen en kennis uit te wisselen.”
(br)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hoe staat het met de toekomst van de chemie in Vlaanderen? Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie essenscia vlaanderen, brengt de sector en de toekomst van de sector in kaart.
We vroegen aan Marjan (25) uit Herenthout wat haar job inhoudt en hoeveel zij verdient.
Aurelie werkt als winkelbediende in de Lidl in Oudenaarde: “Een toffe werkplek en gemotiveerde collega’s”
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Vanuit het buitenland telewerken: meer en meer Belgische werknemers doen het. Toch is de trend van ‘quiet vacationing’ nog eerder een randfenomeen.
Bij een psychiatrische crisis is een ziekenhuisopname niet altijd de beste oplossing voor de patiënt. Het Mobiel Crisisteam van het UPC KU Leuven maakt hier een verschil. Crisisconsulenten als Ingrid, Pieter en Mirte helpen mensen aan huis een crisis te boven komen
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn er in ons land meer Oekraïners werkzaam. Al kunnen zij hier niet zomaar aan de slag.
Slaperigheid tijdens een vergadering: het is een vaak voorkomend kwaad. Gelukkig zijn er ook trucjes om te voorkomen dat je in slaap dommelt...