4 generaties op de werkvloer: alle verschillen op een rij
Vandaag zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt. Die mix van ervaring en jonge, brute kracht heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Acerta voerde daarom een onderzoek uit bij 2.000 werknemers om alle verschillen en overeenkomsten tussen de generaties in kaart te brengen én beter te kunnen begrijpen.
Oudere werknemers verkiezen een persoonlijk gesprek boven e-mail
Op communicatief gebied bestaat een mogelijke bron van conflict tussen generaties. Daar waar iedereen een open communicatie wenst, is er een significant verschil in de aanvaarding van e-mail hiervoor. Daar waar de jongere generatie dit middel bijna net zo goed vindt als persoonlijke communicatie (face-to-face), zien babyboomers hier nog wel een groot verschil. Er is ook meer irritatie onder babyboomers als zaken via mail worden besproken in plaats van in een persoonlijk gesprek.
Flexibele versus vaste werkuren
Op een werkvloer met 4 generaties is het niet evident iedereen tevreden te houden qua werkuren. Generatie X wijkt significant af van de beide andere generatie in hun grote behoefte aan flexibele werkuren en zoveel mogelijk vakantiedagen. Wellicht wordt dit veroorzaakt door hun levensfase (kinderen). Generatie Y heeft dan weer liever een job van 9 tot 5.
Oudere werknemers houden de jongeren af in hun vrije tijd
Voor Generatie Y is het heerlijk om samen te komen met collega’s tijdens de lunch (88% van generatie Y, tegenover 70% bij generatie X en 65% bij babyboomers).
De jongeren houden ook van door de organisatie georganiseerde activiteiten (81% van generatie Y, tegenover 63% bij generatie X en 53% bij generatie Y).
Niet versus wel over privé praten
Babyboomers lijken privé en werk wat meer gescheiden te willen houden: ze houden er bijvoorbeeld niet van als iemand iets over hun privé vraagt, en hebben relatief minder behoefte aan nieuwe vriendschappen.
Directe versus gelijkwaardige baas
Daar waar de jongere generatie (generatie Y) minder probleem heeft met een meer directieve rol van leidinggeven (doelstellingen en werk opleggen), zijn de oudere generaties meer op zoek naar een ‘gelijkwaardige’ relatie. Babyboomers willen weten waarom ze bepaalde werkzaamheden (moeten) verrichten en wensen een zekere mate van autonomie. Mogelijk is hier ook een verband met werkervaring die men inmiddels heeft opgedaan en het ‘geloof in eigen kunnen’, mede daardoor.
Wat elke generatie in dezelfde mate irriteert (top 5 meest gelijk):
Waar elke generatie in dezelfde mate van houdt:
Wat elke generatie in dezelfde mate stresseert (top 5 meest gelijk):
Tot slot, nog een opmerkelijke vaststelling: de mate van gebruik van sociale media op het werk is gelijk tussen de generaties. Alhoewel het gebruik van sociale media voor privédoeleinden sterk toeneemt naarmate de generatie jonger is, zie je dit verschil niet bij het gebruik voor het werk.
(mr)
3 januari 2014Vandaag zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt. Die mix van ervaring en jonge, brute kracht heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Hoewel generatie Y 'anders' is dan voorgaande generaties, betekent dit niet dat ze minder betrokken is. Enkele verkeerde veronderstellingen rechtgezet.
"Er zijn géén wezenlijke verschillen tussen generatie Y en de babyboomers." Aan het woord: Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie (UGent).
Lui, verwend, egoïstisch: de jeugd van tegenwoordig staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Sociaal pedagoog Bert Smits neemt hun verdediging op zich.
Volgens onderzoek staat België op plaats drie van landen met de beste werk-privébalans. Hoe komt dat nu precies?
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Op 65-jarige leeftijd tevreden terugkijken op een mooie loopbaan als o.a. personeelsbegeleider bij Ziekenhuis Oost-Limburg en met een voldaan gevoel beginnen aan de pensioenjaren. Hoe Jaak nadien toch nog de weg terugvond naar zijn werkgever lees je hier.
Van hr tot communicatie: Eda en Tina startten met een startbaanovereenkomt bij de FOD Financiën
Bijna de helft van de werknemers heeft jaarlijks één evaluatiegesprek. Opvallend: één op drie (33,4%) zegt stress te hebben voor het evaluatiegesprek.