Verhoog je productiviteit op kantoor: 10 (makkelijke) tips
Het is vaak niet makkelijk om op een drukke werkplek steeds je productieve zelf te zijn. Enkele tips waarmee je wél het maximum uit je werkdag kan halen!
Dat mensen meer en meer moeite hebben om zich te concentreren, blijkt uit de vele studies die erover verschijnen. Door de vele prikkels om ons heen raken we al snel afgeleid en verliezen we onze focus. Een wandeling in een groene omgeving kan blijkbaar al heel wat doen tegen je aandachtsprobleem.
Mensen die met een depressie te kampen hebben, kunnen hun geheugencapaciteit boosten door een wandeling te maken in een groene omgeving. En het is bewezen dat kinderen met ADHD zich na 20 minuten in een park al beter kunnen concentreren.
Het groene aspect valt dus niet te onderschatten. Zo blijkt dat een gewone wandeling langs een straat geen opmerkelijk positieve bijdrage aan het concentratievermogen levert. Een natuurwandeling daarentegen verhoogt het concentratieniveau met 20%.
Zelfs maar gewoon naar een foto van een natuurlandschap kijken of door het raam turen, kan al een remedie zijn tegen mentale vermoeidheid.
Activiteiten in een bosrijke omgeving zijn niet enkel goed voor de concentratie, maar helpen ook om stress te verdrijven.
Jenny Roe, onderzoeker aan de Heriot-Watt University of Edinburgh, licht het fenomeen toe: “Eerder werd al aangetoond dat een omgeving met bomen en parken bij de omwonenden leidt tot lagere niveaus van het stresshormoon cortisol dan bij mensen die in een buurt met hoofdzakelijk betonnen structuren leven. Bovendien is al gebleken dat kinderen met concentratieproblemen na een wandeling door een park betere resultaten behaalden op cognitieve tests. Ook hersenscans hebben aangetoond dat proefpersonen na het bekijken van beelden met natuurtaferelen kalmer en meditatiever werden."
Maar waarom is die groene omgeving nu eigenlijk zo belangrijk en hoe beïnvloedt het onze hersenen? Het is zo dat mensen onder de indruk zijn van de schoonheid van de natuur. Onze hersenen worden hierdoor overweldigd en dit wekt gevoelens op van ontzag. Dat gevoel veroorzaakt een mentale boost.
Een natuurlijke omgeving in combinatie met een fysieke activiteit zoals wandelen, dat ook nog eens goed is voor allerlei andere dingen, is kortom een sterke aanrader voor wie graag meer gefocust wil zijn op het werk. Misschien kan je eens een wandeling voorstellen aan je collega’s tijdens de middagpauze?
(sjv) - Bron: Express.be
28 augustus 2014Het is vaak niet makkelijk om op een drukke werkplek steeds je productieve zelf te zijn. Enkele tips waarmee je wél het maximum uit je werkdag kan halen!
Lijkt jouw kantoor soms ook op een tuin van zoemende apparaten en roezemoezende collega’s? Schakel eens een zingende vogel in om het lawaai tegen te gaan.
Coachen in de natuur. Het klinkt als de zoveelste rage. Dat is het net niet, benadrukt wandelcoach Hilde Backus.
Wie op het werk de kans krijgt om af en toe online videogames te spelen, werkt over het algemeen geconcentreerder, creatiever en productiever.
Je gedachte wordt onderbroken door een collega die iets komt vragen. Je telefoon rinkelt en je werk wordt gestopt. Hoe versla je die Cognitus interruptus?
Een kortere werktijd zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar door de beperking van het inkomen verandert ook het consumptiepatroon. Ook de werkloosheid kan worden aangepakt door minder te werken.
Energie te kort? Begin je werkdag niet met een dipje, maar ga er enthousiast tegen aan. Met deze 10 tips geef je jouw energie de nodige boost!
Ambtenarenclichés, iedereen kent ze. Maar kloppen ze echt of zijn het vooroordelen? Alexandra Arys van FOD Financiën. Zij ontkrachtte of bevestigde ze.
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?