Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Communiceren en solliciteren met een mondmasker: 6 tips

communiceren met een mondmasker
Ten gevolge van de Corona pandemie dragen we met z’n allen een mondmasker, ter bescherming van onszelf en anderen. In zakelijke situaties kunnen mondmaskers echter een belemmering vormen voor een vlotte communicatie, omdat ze onze gezichtsuitdrukkingen verbergen en het moeilijk maken om te horen wat anderen zeggen.

Maar wat doe je tijdens een sollicitatiegesprek? Hou je je mondmasker aan, of neem je het best af? We vroegen het aan rekruteringsspecialist Robert Walters die met 6 tips voor de dag kwamen over het dragen van een mondmasker tijdens een sollicitatiegesprek én hoe je de communicatie kan vergemakkelijken, zelfs met een mondmasker op.

Vanzelfsprekend zijn alle onderstaande tips ook nuttig bij eender welk gesprek, professioneel of niet, waarbij je best een mondmasker blijft dragen.

1. Bevestig de richtlijnen voor het dragen van een mondmasker vóór het gesprek

Om de verspreiding van het coronavirus in te perken, eisen organisaties dat bezoekers, inclusief jobkandidaten, een mondmasker dragen. Houd daarom tijdens je gesprek je mondmasker aan, als blijk van beleefdheid en om mogelijke infecties te voorkomen. Wanneer er bepaalde uitzonderingen zijn, check dan vóór het gesprek met je de recruiter wat de richtlijnen van de organisatie zijn aangaande het wel of niet dragen van een mondmasker tijdens een sollicitatiegesprek.

2. Informeer je interviewer

Na het betreden van het interviewlokaal en het begroeten van je gesprekspartner is het een goed idee om hem/haar direct te informeren indien je van plan bent om je mondmasker op te houden tijdens het gesprek. Laat ook weten dat hij/zij op elk moment tussenbeide kan komen als er moeite is om je te verstaan.

3. Wees niet bang om jezelf te herhalen

Wanneer iedereen een mondmaskers draagt, is het vaak moeilijk te begrijpen wat de ander zegt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de social distancing-regel van anderhalve meter uit elkaar zitten het nog uitdagender maakt om elkaar goed te verstaan. Mogelijk maak jij je dus zorgen dat je je boodschap niet goed kan overbrengen aan de andere partij, of voel je je gefrustreerd omdat de communicatie niet zo soepel verloopt als je zou willen. Accepteer gewoon dat er gevallen zijn waarin je jezelf zal moet herhalen en vice versa.

Wanneer je de uitleg of vragen van de interviewer niet kan horen, maar het gevoel hebt dat het een belangrijk punt is, aarzel dan niet om het beleefd aan te kaarten. "Neem me niet kwalijk, maar ik kon je opmerking niet helemaal horen en ik denk dat het toch wel een belangrijk punt is. Kan u dat nog even herhalen alstublieft?" Simpel… en duidelijk.

4. Wees meer bewust van hoe je praat

Omdat je gebruikelijke stem stiller klinkt zodra je mond bedekt is met een mondmasker, zal je automatisch proberen om je stem luider te laten klinken dan gewoonlijk. Aangezien je stem gedempt en moeilijk te horen is, is het bovendien een goed idee om op een iets hogere toon te spreken dan normaal. Doe een bewuste poging om elk woord zo duidelijk mogelijk te verwoorden. Cijfers en belangrijke trefwoorden herhaal je best twee keer of benadruk je herhaaldelijk bij het samenvatten van een reactie om een verkeerde voorstelling van zaken te voorkomen. Indien je de neiging hebt om sneller te spreken dan normaal, vertraag dan je tempo, zodat de andere persoon gemakkelijker kan volgen. Korte pauzes voor en na belangrijke trefwoorden of verhalen die je wil benadrukken zullen het makkelijker maken voor je gesprekspartner om te verteren.

Het is ten zeerste aan te raden om reeds vóór het interview al eens te oefenen met spreken tijdens het dragen van een mondmasker. Neem jezelf op bij het beantwoorden van (sollicitatie)vragen en luister hoe je stem klinkt. Door je aan te passen aan de juiste toon, volume en snelheid, kan je het interview ingaan zonder je zorgen te maken over hoe jij zal klinken.

5. Maak effectief gebruik van oogcontact en gebaren

Wanneer de helft van je gezicht bedekt is, is het lezen van de gezichtsuitdrukkingen van anderen lastig. Daarom zijn oogcontact en gebaren belangrijk. Wees je bewust van oogcontact als je naar je gesprekspartner luistert. Om te laten zien dat je aandachtig volgt en begrijpt wat de ander zegt, zorg je ervoor dat je oogcontact houdt en knik je, indien nodig, met je hoofd.

Wees je er ook van bewust dat - aangezien je gezichtsuitdrukkingen niet zichtbaar zijn - het mogelijk is om onbedoeld verveeld te kijken, dus probeer je zo levendig mogelijk te gedragen. Als je aan de beurt bent om te spreken, hou dan oogcontact met de andere persoon en wees niet bang om je armen en handen te gebruiken om gebaren te maken. Bij effectief gebruik kunnen handgebaren je dynamisch en enthousiast doen overkomen. Overdreven gebaren kunnen echter afleiden, dus zoek een goede balans.

6. Gebruik schone en eenvoudige mondmaskers

Hoewel er veel opties van maskers zijn om uit te kiezen in termen van stijl en kleur, beperk je je best tot effen witte of lichtblauwe maskers voor een schone uitstraling. Wanneer de kleur van je masker te hard is of het patroon te druk is, kan dit storend zijn voor je gesprekspartner. Probeer je ogen zo goed mogelijk zichtbaar te houden door eventuele haren die ze kunnen bedekken naar achter te houden. Het draait erom om zo presentabel en netjes mogelijk te zijn, zodat de communicatie niet wordt belemmerd.

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

9 november 2020