Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Collega's en sfeer belangrijker dan loon

De gemiddelde Belg voelt zich gelukkig op het werk. Geld maakt niet noodzakelijk gelukkig. De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”

De cijfers komen van een studie in opdracht van HR- en wellbeing-specialist Attentia bij duizend werkende Belgen. Vooral vrouwen (26 procent) zetten collega's en werksfeer op de eerste plaats, hoewel ook de mannen (19 procent) dit de belangrijkste factor voor geluk op het werk vinden.

“Sociaal kapitaal is duidelijk heel belangrijk”, bevestigt Guy Van Hauwermeiren, directeur sales & marketing bij Attentia. “Als je aanvaard en gerespecteerd wordt en een maatschappelijke impact kunt creëren, ga je het gevoel hebben dat je floreert en dus gelukkig en bevlogen bent in je job.”

1. Hoe gelukkig zijn Belgen op het werk?

Een ruime meerderheid (78 procent) van de medewerkers uit de studie geeft aan gelukkig te zijn op het werk. Ruim een kwart (27 procent) is zelfs helemaal tevreden. Daarnaast beweert bijna een op de vijf (19 procent) zich niet gelukkig te voelen.

Guy Van Hauwermeiren vindt vier gelukkige medewerkers op vijf zeker niet slecht. “Dat een op de vijf toch niet gelukkig is, lijkt ook niet zo onwaarschijnlijk. Bedrijven willen zich voortdurend heruitvinden en als je dan niet openstaat voor verandering, is de kans groter dat je binnen de werkcontext ooit ongelukkig gaat worden”, illustreert hij.

2. Wat vinden we van ons loon?

Loon valt net buiten de top drie, maar het valt wel op dat mannen (15 procent) hier meer gewicht aan geven dan vrouwen (7 procent). “Het traditionele rollenpatroon is spijtig genoeg nog niet doorbroken”, zegt Van Hauwermeiren. “Veel vrouwen hechten meer belang aan emotionele relaties, terwijl mannen het rationeler bekijken.”

Wat ook opvalt, is dat loon juist wel de belangrijkste factor is voor 18 procent van de medewerkers die aangeven dat ze niet gelukkig zijn. “Natuurlijk moet het loon in orde zijn”, legt hij uit. “Maar slechts weinig mensen veranderen van job omwille van hun loon. Loon is vooral belangrijk voor medewerkers die vinden dat ze veel harder werken dan van hen verwacht wordt.”

3. Wat met onze work-lifebalans?

De meerderheid van de deelnemers (80 procent) geeft aan dat het wel goed zit met hun work-lifebalans. “Als je mensen zou laten kiezen tussen veel geld of een goede balans tussen werk en privé, dan zullen ze eerder voor dat evenwicht gaan. Dat merk je zeker bij nieuwe, jonge medewerkers die hun ouders aan het werk gezien hebben. Maar ook de oudere generaties, die hard gewerkt hebben, beseffen dat werken niet het enige is dat telt.”

4. En jobinhoud?

Jobinhoud blijkt belangrijk. “Iedereen wil een toegevoegde waarde leveren. Als je je energie in iets steekt dat uiteindelijk geen impact heeft, dan haal je er geen voldoening uit”, oppert Van Hauwermeiren. En last but not least: de ruimte om zelf beslissingen te nemen en projecten uit te voeren, is voor heel wat medewerkers een belangrijke factor om zich gelukkig te voelen. Drie keer meer mensen die autonomie op de eerste plaats zetten, geven aan zich gelukkig te voelen op het werk.

5. En tenslotte: de werkgever?

Gelukkige medewerkers zijn cruciaal voor het succes van een organisatie. Als werkgever kun je alvast voor de juiste context zorgen. Hieronder valt onder meer transparant en open communiceren en medewerkers een gevoel van verantwoordelijkheid geven. En het is ook belangrijk om een veilige werkplek te verzekeren, waar medewerkers uitdagingen en problemen kunnen delen zonder bang te zijn om gestraft te worden.

Natuurlijk kan de werkgever niet alles voor zijn rekening nemen. “Wie zich niet goed voelt, kan ofwel blijven wachten tot de dingen verbeteren, ofwel zelfstandig op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging”, besluit Van Hauwermeiren. “Als medewerker zit je tenslotte toch vooral aan het stuur van je eigen geluk.”

Wat maakt de Belg gelukkig? (en het is niet geld)

1. Collega's en werksfeer, tot een team behoren 21,7%
2. Work-lifebalans 17%
3. Jobinhoud 14,5%

(wv) - Bron: Attentia, 2019

2 juli 2019
Anderen bekeken ook