Collectief verlof of 'permanentie' tijdens de vakantiemaanden?
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?
Als je vrijgesteld wordt van prestaties bij een werkgever blijf je daar in dienst - en word je verder betaald - maar hoef je geen arbeidsprestaties te leveren gedurende een bepaalde periode. Aan de slag gaan bij een andere werkgever levert in die periode dan ook geen enkel praktisch probleem op. Dit kan in principe ook niet beschouwd worden als een tekortkoming die een geldige reden kan zijn voor een ontslag.
Je mag echter niet uit het oog verliezen dat je, terwijl je door een arbeidsovereenkomst met een werkgever verbonden bent, geen concurrerende activiteiten mag uitoefenen. Tijdens de periode van vrijstelling van prestaties mag je dus niet bij een concurrent van je werkgever gaan werken. Daarnaast heb je ook een geheimhoudingsplicht die trouwens ook nog na het einde van je arbeidsovereenkomst geldt. Dit houdt in dat je geen gebruik mag maken van vertrouwelijke informatie (klantenbestanden, zakengeheimen …) bij de werkgever waarbij je gedurende je periode van vrijstelling van prestaties tewerkgesteld wordt. Doe je dit wel, dan kan dit beschouwd worden als een ernstige inbreuk op je verplichtingen als werknemer, met een ontslag om dringende reden tot gevolg en eventueel zelfs de betaling van een schadevergoeding.
Om alle problemen te vermijden, is het aan te raden duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Hoelang zal de periode van vrijstelling van prestaties duren? Wanneer worden er vakantiedagen opgenomen? Wat gebeurt er met het bedrijfsmateriaal dat je eventueel thuis nog liggen hebt?
Verbind je bij je nieuwe werkgever ook niet langer dan dat de periode van vrijstelling van prestaties duurt. Stel hem dus voor om een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur op te maken. Zo kan je gemakkelijk je oude job weer oppikken wanneer de periode van vrijstelling van prestaties afloopt.
23 december 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?
De collectieve ontslagen vliegen ons om de oren. Jobat geeft het antwoord op de vragen waar jij als werknemer mee worstelt. Hoe herken je signalen dat er ook in jouw bedrijf collectief ontslag dreigt? En wat als je ontslagen zal worden?
Een collectief ontslag is volgens de wetgever elk ontslag om redenen die geen betrekking hebben op de persoon van de werknemer, dat in de loop van een periode van zestig dagen tenminste het volgende aantal werknemers treft...
De werkgever is onder bepaalde voorwaarden ook verplicht om bij collectief ontslag een bijzondere vergoeding uit te betalen aan de werknemers. In principe wordt deze vergoeding vier maanden betaald, maar er zijn uitzonderingen.
Wat is het verband tussen het nijpend tekort aan technisch talent in de metaalindustrie en een boost in online veilingen?
Het is leuker werken in een gezonde buurt, waar de straten niet volledig door wagens zijn ingenomen. Daar zorgt Cambio voor.
Jobat selecteert 5 spannende of beklijvende boeken, zowel fiction als non-fiction. Sommige hebben een link met werk en jobs, maar niet altijd.
Stel je voor: je hebt net een nieuwe job gevonden maar je vorige werkgever verrast jou opeens met een interessant tegenvoorstel. Ga je erop in of niet?
Heel wat zangers en zangeressen doen het op financieel vlak allesbehalve slecht. Wie komt voor in de top 10 van rijkste muziekartiesten ter wereld?