Mondmasker niet dragen kan leiden tot ontslag
Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
Een ontslag wordt beschouwd als collectief wanneer het gaat om een ontslag om economische of technische redenen, en wanneer het in een periode van 60 dagen na de officiële aankondiging een bepaald aantal werknemers treft. Dit aantal hangt af van de grootte van het bedrijf. Let wel: er kan pas sprake zijn van collectief ontslag wanneer de onderneming minstens 20 werknemers op de payroll heeft.
Een collectief ontslag kan niet zomaar aangekondigd worden door de werkgever: hij of zij moet hiervoor een specifieke procedure volgen. Zo is er vooraf een verplichte informatie- en consultatieprocedure bij de werknemersvertegenwoordigers. Ook de subregionale tewerkstellingsdienst (VDAB, FOREM, Actiris, ADG) moet officieel op de hoogte gebracht worden.
Vervolgens moet de FOD WASO (Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) een kopie van deze aankondiging ontvangen. Verloopt deze procedure niet correct? Dan is het collectief ontslag ongeldig en krijg je als werknemer in principe gewoon je loon verder uitbetaald.
Ontdek: Het ontslag volgens de letter van de wet
Wanneer je samen met je collega’s collectief ontslagen wordt, heb je recht op begeleiding door de tewerkstellingscel die verplicht werd opgericht door de werkgever. Deze cel begeleidt de ontslagen werknemers in hun zoektocht naar een nieuwe job.
Uiteraard dien je je na je ontslag ook nog als werkzoekende in te schrijven bij de VDAB.
Ontslag gekregen: Hoe moet het nu verder?
Tijdens je periode in de tewerkstellingscel krijg je een inschakelingsvergoeding. Dit bedrag is gelijkgesteld met een opzeggingsvergoeding en komt overeen met het loon dat je voor je ontslag kreeg. Werknemers jonger dan 45 jaar krijgen 3 maand uitbetaald, werknemers ouder dan 45 jaar 6 maand.
Let wel: deze vergoeding is enkel voor werknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde duur en met minstens 1 jaar anciënniteit. Heb je minder dan 1 jaar gewerkt voor je werkgever? Dan krijg je een eenmalige ontslagvergoeding die in verhouding staat met je gepresteerde anciënniteit.
Bereken: Hoeveel werkloosheidsuitkering krijg jij?
Naast de inschakelingsvergoeding, voor de duur van de begeleiding in de tewerkstellingscel, krijg je in principe ook nog een bijzondere vergoeding voor collectief ontslag.
Dit extra bedrag komt overeen met de helft van het verschil tussen het netto-referteloon (= brutomaandloon, begrensd tot 3.747 euro - de persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage en de fiscale inhouding) en de werkloosheidsuitkering waarop je als werknemer aanspraak kunt maken. Deze bijzondere vergoeding kun je, afhankelijk van je opzeggingstermijn, maximaal 4 maand ontvangen.
Gaat je onderneming sluiten? Dan heb je geen recht op de bijzondere vergoeding voor collectief ontslag maar wel op een sluitingsvergoeding.
Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet (e-gids)
(fp/mr)
18 juni 2021Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
‘Ik ben door mijn werkgever ontslagen wegens reorganisatie.Kan dat zomaar? En vooral: kan ik mijn ontslag ‘wegens reorganisatie’ aanvechten?’
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mails die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomen?
Ontslag is helaas een realiteit waar velen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er stappen die je kan nemen om je ontslag snel te verteren
Wat als een faillissement voor je werkgever de enige uitweg is? Welke rechten heb je dan als werknemer?
Aan je ontslag indienen tijdens je ziekteverlof zijn ook risico’s verbonden. Hier houd je best rekening mee...
Bedrijven die tijdens de coronacrisis mensen moeten ontslaan, doen dat steeds vaker via een digitaal platform. Maar mag dat wel?
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.