Coworking, ook iets voor jou?
De hippe coworking spaces rijzen als paddenstoelen uit de grond. Maar is dit nu slechts een hype of niet? We vroegen het aan trendwatcher Tom Palmaerts.
Ook al is Gent een belangrijke werkgelegenheidspool en stijgt het aantal vacatures, toch bedraagt de werkloosheidsgraad er volgens VDAB 13,1% . Dat is hoog, dus zelf iets opstarten is voor sommige werkzoekenden een alternatief. Maar wat als je moeilijk aan een starterslening bij de bank raakt? Wie droomt van een eigen bedrijf, mag voor een lening aankloppen bij microStart. “Een microkrediet en begeleiding helpen je om een vlotte start te nemen”, zegt kantoordirecteur Stijn Demuynck.
“Vooral horeca en transport zijn populair. We krijgen uiteenlopende profielen over de vloer: jong, oud, laag- én ook hoger opgeleid. De laatste tijd zien we ook veel vluchtelingen die iets willen beginnen.” Heb je succes als ondernemer, dan blijft microStart je toeverlaat, want je mag er ook een tweede werkingskrediet afsluiten.
MicroStart biedt je ook diensten aan als gratis professioneel advies, begeleiding – zoals samen een businessplan opstellen – en opleidingen bedrijfsbeheer en communicatie. Vanaf volgend jaar kun je er zelfs terecht voor een microverzekering. En op 20 oktober opent in de oude kluiszaal in het Gentse agentschap het microCafé, de allereerste gratis co-workingplek.
“Ook ons microCafé is er voor ondernemers met meer ideeën dan geld”, zegt Stijn Demuynck. “Je ontmoet er je klanten of boekhouder, of gaat online in een rustige omgeving.” MicroStart-klant hoef je niet te zijn. “We staan open voor alle ondernemers in een moeilijke financiële situatie. Run je bijvoorbeeld vanuit je sociale woning je zaak maar heb je geen eigen kantoorruimte, dan ben je welkom”, vervolgt Stijn Demuynck.
“Volg je een opleiding of e-learning, dan staat een microCafé-coach je bij.” MicroStart kan dus een springplank zijn voor je moeilijk bereikbare ondernemersdroom. Maar ook als je een job zoekt of student, kandidaat-vrijwilliger of stagiair bent, is microStart interessant. “Zelfs de Gentse VDAB laat ons nu consulenten opleiden om ondernemerscompetenties te spotten bij werkzoekenden.”
(wdh) – Meer info: Microstart.be/nl
14 oktober 2016De hippe coworking spaces rijzen als paddenstoelen uit de grond. Maar is dit nu slechts een hype of niet? We vroegen het aan trendwatcher Tom Palmaerts.
Sinds begin maart is Gent een coworking-ruimte rijker. Vicky Persyn toverde de kantine van boksclub ‘Golden Gloves’ in de Rabotwijk om tot ‘LikeBirds’.
De Ondernemingsloketten fungeren als centraal aanspreekpunt voor wie als zelfstandige wil beginnen. Je kunt er dus terecht met vragen over administratieve formaliteiten, over het bekomen van een BTW-nummer, de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en bij een ziekenfonds, enzovoort. Kortom, voor zowat de hele papierwinkel.
Coworking spaces zijn enorm in opgang. Wat zijn de voordelen van coworken?
Is het een café? Een kantoor? Nee, het is Bar d’Office: een plek – mét wifi, printer en vergaderruimte – waar iedereen naar believen kan komen werken.
Omgaan met een chef die echt incompetent is, is niet evident. Met de juiste ingesteldheid en een aantal tips, kan je zelfs beter worden van zo'n baas.
Als Baanbrekende Werkgever zet ING in op twee speerpunten: duurzame mobiliteit en welzijn. Vandaag is welzijn – in al zijn facetten – meer dan ooit een prioriteit. Met het Vitality Boost-programma mikt ING op een positieve impact.
624 euro per maand. Dat is het loonverschil tussen man en vrouw.
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...