Je werk of je leven?
Welke plaats neemt werk in ons leven? Hoe slagen we erin om beide op elkaar af te stemmen? En waarom moeten bedrijven daar aandacht voor hebben?
Tele- en thuiswerken bieden veel voordelen. Werknemers verliezen geen tijd in de file, regelen hun eigen agenda en combineren werk eens zo makkelijk met privé. Toch juichen lang niet alle bedrijven deze moderne vorm van arbeidsorganisatie toe. Managers vrezen de controle over hun personeel te verliezen. Vakbonden waarschuwen voor een te grote verstrengeling tussen werk én privésfeer, met vele onzichtbare en onbetaalde overuren tot gevolg.
Om al die redenen wordt thuiswerken in vele bedrijven tot nu toe vooral gedoogd. Het arbeidsreglement zegt er niets over. Managers laten het vooral oogluikend toe. En de werknemer? Die maakt er graag gebruik van, maar werkt eigenlijk in een juridisch niemandsland. Wat als hij tijdens het thuiswerken van de trap valt en zijn been breekt?
CM maakt vanaf dit jaar komaf met dat gedoogbeleid. Regelmatig thuiswerk is er sinds 1 januari mogelijk. “We zijn gestart met een pilootproject dat onze medewerkers toelaat nog flexibeler te werken. Tegelijk verschuift de focus van gewerkte uren naar geleverde prestaties”, legt stafmedewerker HR Annemie Germonpré uit.
Het hoofdkantoor van CM ligt in hartje Brussel. De keuze voor meer flexwerk heeft ook daar mee te maken. “We kregen steeds meer vragen van medewerkers om thuis te werken”, zegt Annemie Germonpré. “Voor veel van hen begon de afstand van en naar het werk, en vooral de tijd die daarin kroop, zwaar door te wegen. Als werkgever moet je dan een keuze maken. Wij hebben gekozen voor een aantrekkelijke oplossing.”
Die oplossing heet flexwerken en is niet zonder gevolg voor een organisatie. Automatisch verschuift de klemtoon van aanwezig zijn naar resultaatgericht werken. “Het loskomen van de prikklok is geen evidente oefening”, zegt Annemie Germonpré. “In het pilootproject hebben werknemers meer controle over hun agenda. Ze beslissen grotendeels zelf waar en wanneer ze werken. De evaluatie gebeurt op basis van de resultaten die ze boeken. Al die elementen horen samen. Wie kiest voor meer autonomie, kiest ook voor resultaatgericht werken. Dat is een bewuste politiek waarmee we resultaatgericht werken echt willen aanmoedigen.”
In het pilootproject wordt er minstens één dag per week thuis gewerkt en minstens twee dagen op kantoor. “Sommigen maken zich zorgen over de werkdruk in het nieuwe systeem”, zegt Annemie Germonpré. “Ze vrezen dat die zal verhogen, dat ze altijd beschikbaar zullen moeten zijn. We spelen daarop in door de gewerkte tijd te blijven registreren, net zoals we dat met de prikklok deden, met dat verschil dat die registratie nu ondergeschikt is aan de geleverde prestaties.”
In de praktijk maken flexwerkers bij CM in het begin van het jaar duidelijke afspraken met hun leidinggevende over wanneer ze thuiswerken, wanneer ze bereikbaar zijn en wat er van hen verwacht wordt. Een duidelijke policy, opgesteld voor de start van het pilootproject, beschrijft alle voorwaarden, procedures en afspraken.
Het pilootproject loopt een jaar. Daarna volgt een evaluatie en wordt het waarschijnlijk voor iedereen toegankelijk gemaakt. Leidinggevenden zitten sinds 1 januari sowieso in de nieuwe regeling. Geïnteresseerde medewerkers konden een aanvraag indienen. Ongeveer een derde van de CM-medewerkers in Brussel werkt in het nieuwe systeem.
“We zijn een dienstenbedrijf. In principe kunnen de meesten van onze medewerkers thuiswerken”, zegt Annemie Germonpré. “Soms wordt er om technische of functieredenen een uitzondering gemaakt. Die beslissing is aan de manager. De motivatie daarvan wordt steeds zorgvuldig onderbouwd.”
Tim Weltens werkt bij CM aan projecten rond administratieve vereenvoudiging. “In onze communicatie met artsen, ziekenhuizen en andere professionelen uit de zorg zijn we volop aan het overstappen van papieren naar elektronische communicatie. Ik begeleid dat proces en zorg er voor dat onze kantoren die trein niet missen.”
Op een blauwe maandag zag hij op de website van CM een vacature voor projectleider staan. Twee weken later had hij de job. Tim solliciteerde omdat hij verwachtte dat het er bij CM, die hij vooral kende uit zijn jeugdvakanties, anders zou aan toegaan. “Ik wou een betere balans werk-privé én een uitdagende job. Tijdens mijn sollicitatiegesprekken bleek dat dat kon. Heb ik hier teveel werk, dan praat ik daarover. CM heeft aandacht voor mijn mentale gezondheid, waardoor ik mijn werk graag doe. Er wordt hier ook regelmatig gevraagd of je je nog goed voelt in je job, of er voldoende uitdaging is, hoe je omgaat met de stress… Het is zeer normaal om daar over te spreken.”
“Sinds ik hier werk, gaat het ook beter met mezelf”, zegt Tim nog. “Ik ben een fervente zeiler en skiër, twee hobby’s waar ik opnieuw tijd voor heb. Ook mijn relatie is erop vooruitgegaan sinds ik meer tijd kan vrijmaken voor mijn lief. Vroeger was ik altijd aan het werk, dat was niet echt gezond. Sinds kort kunnen we ook thuiswerken. Die extra flexibiliteit zal het werk nog aangenamer maken. De stress van het woon-werkverkeer zal in elk geval sterk afnemen.”
(wv)
7 februari 2013Welke plaats neemt werk in ons leven? Hoe slagen we erin om beide op elkaar af te stemmen? En waarom moeten bedrijven daar aandacht voor hebben?
Meer dan een op de tien Vlaamse werknemers vindt de juiste balans tussen werk en privé niet. Hoe kunnen werk en privé elkaar wel positief beïnvloeden?
Via de prikklok wordt bijgehouden hoeveel (over)uren door de werknemer worden gepresteerd en op welk moment. Of jij dit zelf mag bijhouden bij defect?
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
43% van de Vlaamse bedienden heeft op het eind van het jaar vakantiedagen over. Bij de mannen loopt dit op tot 47%, tegenover 39% van de vrouwen...
UPC KU Leuven is een enorm boeiende omgeving. “Dat is ook exact de reden waarom elke medewerker hier voor zijn of haar job koos”
In de extralegale voordelen waar de Belg op kan rekenen, zindert het corona-effect nog na. Terwijl de tussenkomst in kosten voor woon-werkverkeer afneemt.
Na een brainstormsessie breekt het moment aan om de beste ideeën eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?