Ambtenaren gelukkiger dan werknemers uit de privé
Uit een onderzoek van SD Worx bij 3.000 Belgische werknemers blijkt dat ambtenaren meer tevreden zijn over hun werk dan werknemers uit de privésector.
Zeggen dat ‘De Collega’s’ voltooid verleden tijd is, dat kan Sara Jane Deputter niet. “Je komt ze nog tegen bij de overheid. Maar ze zijn steeds met minder. En het belangrijkste is dat er een grote groep collega’s is die het anders wil en doet.”
Zelf werkt Sara Jane als conversation manager bij de FOD Economie. Samen met een collega neemt ze het socialemediabeleid van de overheidsdienst onder handen. Tweets, posts en online communicatie vullen de dagen van de 28-jarige, die bewust voor een job bij de overheid gekozen heeft.
“En niet, zoals zovelen nu zullen denken, voor de werkzekerheid. Wel voor de uitdaging. Overheid en communicatie, al tijdens mijn opleiding werd er vaak op gewezen dat daar nog heel wat vooruitgang te boeken was. Voor mij reden genoeg om te kiezen voor deze job en niet voor de privé. Dat kon, want toen ik startte, had ik opties.”
Als jonge ambtenaar merkte ze snel dat er nog veel vooroordelen bestaan ten opzichte van werken bij de overheid. Als tegenreactie begon Sara Jane met het geven van lezingen, onder andere over het gebruik van sociale media binnen de overheid. “De trend richting vernieuwing en modernisering is ingezet. Voor de duidelijkheid: het is niet altijd de jonge garde die het voortouw neemt. Ambtenaren van alle leeftijden doen hieraan mee.”
Uit de lezingen die ze gaf, ontstonden de Dinobusters. Ze zette haar schouders ook onder Club 35, een netwerk van overheidsmedewerkers die de zaken anders wilden aanpakken. “We merkten dat jongeren binnen de overheid moeilijk met elkaar in contact kwamen, ook al waren ze met dezelfde zaken bezig. Snel werd duidelijk dat niet alleen jongeren nood hadden aan meer feedback. Er bleken heel wat collega’s te zijn die vooruit wilden, met zin voor innovatie, maar die geen luisterend oor vonden.”
In Club 35 komen al die oproepen samen. Meestal via een online platform, soms via fysieke netwerkmomenten. “We zijn een zelfhulpgroep voor innovatieve ambtenaren. Onze achthonderd leden vragen elkaar raad en wisselen tips uit. Wat we niet willen, is in de clinch gaan met collega’s. We willen bruggen slaan en mensen laten inzien waarom verandering nodig is. Een van de redenen is dat de overheid, net als andere organisaties, meer moet doen met minder middelen.”
Hoe kijken de bazen naar initiatieven als Club 35? Als naar een bende lastpakken of toch met enige bewondering en enthousiasme? “Leidinggevenden reageren verdeeld. Sommigen vinden ons een bende snotneuzen die denken dat ze de wereld gaan veranderen. Anderen geven ons hun volle steun, door bijvoorbeeld toe te laten dat medewerkers tijdens de werkuren al eens tijd mogen vrijmaken voor Club 35.”
(wv)
Zie ook @BeClub35 en @SJDeputter op Twitter.
31 januari 2014Uit een onderzoek van SD Worx bij 3.000 Belgische werknemers blijkt dat ambtenaren meer tevreden zijn over hun werk dan werknemers uit de privésector.
Het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden gaat voorbij aan een veel grotere discrepantie: die tussen statutair en contractueel overheidspersoneel.
Als Dinobusters ijveren Nancy De Vogelaere, Joke Renneboog en Elke Wambacq voor een andere overheid. Eén zonder muren, met meer ruimte voor innovatie.
Wist je dat niet zomaar alles mag op het toilet? Voor je dus verder gaat, gelieve nog even de spelregels te lezen...
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Hoe zit het met de optimist in jou? Via deze vijf simpele checks kan je inschatten of jij al dan niet een optimist bent.
Ze leiden het huishouden in goede banen en bieden de kinderen stabiliteit. Eén ding is zeker: huismoeders en -vaders hebben hun handen vol...
Hoe bedank je iemand op gepaste wijze? Hoe zeg je 'dank je' tegen een collega, je baas, een vriend/vriendin? De volgende 8 tips kunnen misschien helpen ...