Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 930

Volgende
Volgend artikel:

Inclusie komt niet vanzelf

Checklist: zo maak je betere beslissingen (op het werk)

Beslissingen nemen
Beslissingen zijn de rode draad in ons leven. Van welk ontbijt je in de ochtend maakt tot de manier waarop je een project aanpakt op je werk. Het bepaalt de weg die voor je ligt. De werkvloer is de plek bij uitstek waar beslissingen een enorme impact hebben. Benieuwd hoe je betere keuzes maakt? Er zijn vier tips onderweg!

Beslissingen die je op het werk maakt, hebben vaak een invloed op je team en zelfs breder op de rest van de organisatie. Als jij beslist om dat ene belangrijke mailtje niet te beantwoorden omdat het klokslag vijf uur is en je naar huis wil, loopt je team misschien een dik project mis. Om maar te zeggen: goede beslissingen zijn van vitaal belang voor je eigen workflow en die van anderen.

Een goed besluit kan je geld, tijd én conflict uitsparen. Gelukkig is die interne beslissingsmaker een soort van spier die je kan trainen. We leggen enkele halters op tafel.

Ontdek: Wat doet je verkeerde beslissingen nemen?

1. Schat jezelf realistisch in

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of toch zeker van een goed oordeel. Ben jij van nature een overschatter? Zeg je altijd ‘ja’ wanneer je baas de tiende taak van de dag op je bureau legt, terwijl je eigenlijk ‘neen’ wil schreeuwen? Schat jezelf dan juist in en zeg dat het niet gaat.

Alleen door kritisch naar je eigen skills te kijken, maak je de juiste beslissing. Mocht je de taak tóch hebben aangenomen, was hij waarschijnlijk slecht afgewerkt door tijdgebrek. Een perfect voorbeeld van hoe jouw (goede) beslissing invloed heeft op de rest.

CHECK: 6 tips om ‘nee’ te zeggen tegen extra werk

2. Geef je beslissing ademruimte

Het spreekwoord ‘niet over één nacht ijs gaan’ komt ergens vandaan. Een beslissing waar je een paar dagen rustig op kan sjieken, is meestal beter dan een beslissing die in je nek staat te hijgen. Want een kat in het nauw maakt gekke sprongen – om er nog een ander spreekwoord bovenop te gooien.

Schat de urgentie en het belang van een beslissing in: moet ik hier vandaag op antwoorden? Zeker als het over grotere issues gaat, geef je jezelf best wat ademruimte.

3. Blijf bijleren

Hoe geïnformeerder de keuze is die je maakt, hoe beter de beslissing aan het einde van de rit zal zijn. Oké, soms moet je à la minute beslissingen nemen door tijdnood. Maar mocht je de tijd hebben, duik dan in een bad vol relevante info om je keuze te ondersteunen.

Stel, jij mag de knoop doorhakken over een nieuw IT-systeem op kantoor. Ga dan te rade bij specialisten of schuim het internet af naar de plus- en minpunten. Alleen zo kan je de beste beslissing nemen.

Lees ook: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

4. Koppel je emoties los

Onze emoties zijn sterke oergevoelens. Als die in de weg staan bij het maken van een belangrijke beslissing, maak je sowieso de verkeerde keuze. Wil dat zeggen dat je een gevoelloos mens moet worden op kantoor? Allesbehalve. Gevoel is goed. Maar ga niet té ver en laat het niet tussen je papieren rondslingeren.

Woede, angst, verdriet ... Het zijn regelrechte boosdoeners als je op het randje van een beslissing staat. Neem een flinke teug zuurstof, kom tot bedaren, tel tot drie en beslis dan pas.

Raar maar waar: besluiteloosheid maakt je slimmer

(ZINNIG) - Bron: Careeraddict

12 januari 2024
Anderen bekeken ook