CV
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

De 5 grote trends van werken in 2025 ... én in de toekomst

Checklist: welke 10 dingen zet je best (niet) op je cv?

CV's checklist
Ook in het tijdperk van sociale netwerken is een cv noodzakelijk. Ben je op zoek naar een (nieuwe) job? Dan kan jij je curriculum vitae best even onder de loep nemen. Maar wat moet er nu wel of niet op je cv?

Zowel als student of als ervaren professional wil je bij een potentiële werkgever graag een goede indruk maken, en mogelijk uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Hou het daarom beknopt, want je wil met je cv nu eenmaal een potentiële werkgever nieuwsgierig maken.

Je volledige naam, telefoonnummer en emailadres zijn essentieel op zo’n cv, zodat een potentiële werkgever je makkelijk kan bereiken. Maar wat met deze informatie?

1. Je adres

Je volledige adres vermelden is geen noodzaak. “Al kan het voor een werkgever interessant zijn om in te schatten wat je reistijd zou zijn”, stelt Gitte Peeraer, talent acquisition specialist bij Robert Walters.

Soms is je woonplaats zelfs een troef. “Denk aan de functie van accountmanager in een bepaalde regio. Zo kan je potentiële werkgever op je cv lezen dat jij in die regio woont”, stelt ze.

“Verkies je om je volledig adres niet te vermelden op je cv, beperk je dan enkel tot je woonplaats. Of geef aan in welke regio je graag wilt werken.”

2. Je leeftijd

Of je ook je leeftijd of geboortedatum op cv zet, mag je zelf kiezen. “Leeftijdsdiscriminatie is trouwens bij wet verboden”. Al heeft die werkgever wel al snel een idee van hoe oud jij bent op basis van je afstudeerjaar of je aantal jaren ervaring.

3. Burgerlijke staat

Of je gehuwd, wettelijk samenwonend bent of kinderen hebt, hoeft ook niet per se een plekje te krijgen op je cv. “Wat je ook beslist: hou het simpel, bijvoorbeeld: gehuwd, 2 kinderen. De naam en de leeftijd van de kinderen laat je best achterwege.”

4. Foto

Ook een foto is geen must, en een potentiële werkgever zou je hier ook niet naar mogen vragen in de vacaturetekst. Vaak staat je foto ook elders online, zoals op je LinkedIn profiel. “Kies je ervoor om ook daar geen foto te plaatsen, hou er dan rekening mee dat potentiële werkgevers je naam wel eens durven googelen, en zo misschien op afbeeldingen uit je privésfeer kunnen tuimelen. Heb je dat liever niet, dan pas je best je privacy-instellingen op je sociale mediakanalen aan, of zorg je voor een professionele profielfoto op LinkedIn of op je cv.“

Beslis je om een foto toe te voegen aan je cv of je LinkedIn profiel, kies dan voor een neutrale foto in een nette en professionele outfit. “En dus geen vakantiefoto in bikini of zwemshort. Zorg voor een recente foto waarop je gezicht goed zichtbaar is.”

Wel of geen foto op je cv? Dit zijn de do’s en don’ts ...

5. Opleiding

Heb je na je middelbare school verder gestudeerd, vermeld dan waar, het afstudeerjaar en de opleiding die je voltooid hebt. Wat met de opleidingen die je niet hebt afgewerkt? “Als die wel relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, dan kan je ook die vermelden.”

Of mogelijk heeft die opleiding je een positieve bijdrage opgeleverd? “Zet er dan wel bij dat je de opleiding niet afgemaakt hebt, zodat je niet de verkeerde indruk wekt.”

CHECK: Is het juiste diploma nog een must, of niet meer?

6. Werkervaring

Start met je meest recente job en beperk je bij elke werkervaring tot de kernverantwoordelijkheden die je had. Vergeet niet de naam van de organisatie, je functietitel en de start- en einddatum bij elke werkervaring te vermelden. Eerste of korte opdrachten hoeven niet. “Solliciteer je voor je eerste job, dan kan het net wél nuttig zijn om een eventuele stage-ervaring, studentenjobs en vrijwilligerswerk te benoemen.”

7. Vaardigheden

Geef zowel je hard skills als soft skills een mooi plaatsje op je cv, maar wees eerlijk, raadt Gitte Peeraer aan. “Hou er rekening mee dat tijdens je sollicitatiegesprek kan gevraagd worden om een voorbeeld te geven van bepaalde vaardigheden. Bereid je hier dus ook op voor.”

ONTDEK: Welke skills zet je best op je cv? En hoe?

8. Talenkennis

Het is sowieso een goed idee om elke taal die je spreekt te vermelden bij het onderdeel vaardigheden, vooral wanneer je solliciteert voor een internationale functie of organisatie. “Maar ook hier: overschat jezelf niet.”

Je kan ook een opsomming geven van de talen die je spreekt, met een schaal van moedertaal-vloeiend-goed-voldoende-matig. “Spreek je een taal beter dan je ze kan schrijven, dan kan je ook hier eventueel een onderscheid in maken, per taal.”

Doe de test: Hoe groot is jouw kennis van het Frans?

9. Rijbewijs

In bepaalde gevallen kan het wel nuttig zijn om te vermelden of je al dan niet een rijbewijs hebt. Zeker wanneer rijden de hoofdtaak is van de job waarvoor je solliciteert, of bij een job waarvoor je vaak de baan op moet.

10. Wagen

Solliciteer je als starter, of reageer je op een vacature bij een organisatie die minder goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, dan kan je ook vermelden dat je over een eigen wagen beschikt.

“Heb je (nog) geen rijbewijs en/of eigen wagen, vermeld het gewoon niet. Ben je volop bezig met rijlessen en hoop je snel je rijbewijs te halen, dan kan je dit eventueel wel op die manier aanhalen in je sollicitatiebrief of je cv.”

De ultieme e-gids: In 4 stappen naar een perfect CV
Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

(William Visterin)

28 augustus 2023