Thuiswerk voor iedereen dankzij robots?
Thuiswerk kan een zegen zijn. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Misschien kan een robot in de toekomst wel soelaas bieden?
ChatGPT is op dit moment het neusje van de zalm in AI. De slimme chatbot ‘praat’ op een heel natuurlijke manier en lost makkelijke tot complexe taken voor je op. Denk aan het herschrijven van een tekst, een samenvatting maken voor school, een presentatie voorbereiden voor het werk en … een sollicitatiebrief schrijven.
Jij vraagt, ChatGPT draait. En dat: heel erg snel. In het Nederlands, Engels, Frans … Zoals jij het graag wil.
Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
Exacte vertaling van deze tussentitel: artificiële intelligentie in human resources. Dat lijkt wat tegenstrijdig. Want het gaat nog altijd over échte mensen. En toch is ChatGPT een tool om in de gaten te houden in HR. “We moeten vooral kijken naar wat het systeem allemaal kan en dan onderzoeken wat dat voor sollicitanten betekent”, vertelt Koen Van Havere.
Hij voorspelt dat de tool de zaken niet volledig zal overnemen, maar wél kan ondersteunen. “Door regelmatig in dialoog te gaan met het systeem en dus meer vragen te stellen, worden de antwoorden alleen maar beter. En ik zie vandaag eigenlijk al verbluffende resultaten.”
Wat als… een chatbot jouw sollicitatiebrief schrijft?
Wat kan het technische wonder nu precies? En hoe zet je het in om de beste kandidaat te worden tijdens je sollicitatie? Een overzicht:
Koen: “Zeker als je zelf geen schrijfwonder bent, is een basis snel opgesteld door ChatGPT. Je geeft je skills en een aantal persoonlijkheidskenmerken in en de bot tovert een vlot leesbare tekst.”
Schreef je een ellenlange opsomming van al je werkervaring, vaardigheden en opleidingen, maar zit je opeens aan vier pagina’s tekst? Dat is gewoonweg te lang om op te vallen tussen de anderen. ChatGPT scant op essentie en vat het handig samen in een onepager.
Interesse in een job waar je nog niet hélemaal in thuis bent? Vraag de slimme chatbot wat de benodigde vaardigheden zijn. “De chatbot schuimt – net zoals Google eigenlijk – het volledige internet af naar de juiste antwoorden en balt die overzichtelijk samen”, geeft Koen mee. “Zoek bijvoorbeeld de soft skills van een business analist op en verwerk die mee in je brief. Zo scoor je punten.”
De vragen hoeven niet altijd over jou als sollicitant te gaan. Het werkt ook in de omgekeerde richting! Vraag aan ChatGPT wat de 20 meest gestelde vragen aan een HR-manager zijn. Of achterhaal de beste manieren om de bedrijfscultuur op een sollicitatiegesprek te leren kennen. Zo blijf je in gesprek.
CHECK: 9 soft skills voor het robottijdperk
De grootste valkuil van het hele systeem? “De persoonlijke touch”, vertelt Koen. “Lees zeker je tekst voldoende na en steek er genoeg dingen van jezelf in. Zo kom je authentieker over.” Nalezen is en blijft dus de boodschap.
Net omdat het AI-systeem het hele internet als databron neemt, sluipen er af en toe ook foutjes in de informatie. En omdat meer dan 80% van het internet in het Engels is, lees je een Nederlandstalige tekst ook best drie keer na op dubieuze vertalingen. Het systeem is niet perfect, maar wij ook niet!
Extra: Wat doet ChatGPT met de programmeur?
(ZINNIG)
10 februari 2023Thuiswerk kan een zegen zijn. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Misschien kan een robot in de toekomst wel soelaas bieden?
De chatbot ChatGPT is zo goed dat hij nu ook al uitnodigingen krijgt om op sollicitatiegesprek te komen...
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
Lijkt het jou wel wat om voor een bepaalde werkgever aan de slag te gaan, maar zijn er momenteel geen vacatures beschikbaar? Laat de moed vooral niet zakken...
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Wie tegenwoordig als werknemer op zoek is naar een andere job ziet door de krapte op de arbeidsmarkt vaak heel wat interessante mogelijkheden...
Niet iedereen is een geboren copywriter en ook bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief moet je soms alles uit de kast halen...
De opmars van artificiële intelligentie (AI) en de aandacht rond ChatGPT heeft zeker ook impact op de job van computerprogrammeur of software engineer.
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.