Werken in het buitenland
Vorige

1 van 115

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij aan quiet vacationing?

Carrière maken in het buitenland? Dat doe je zo!

Droom jij er ook van om ooit professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het slechts bij dromen. Nochtans is het niet zo moeilijk om je leven over een andere boeg te gooien. Zeker niet als je deze drie aspecten in acht neemt.
#

1. Denk aan je gezin

De stap om naar het buitenland te gaan, is makkelijker gezet als je alleenstaand bent en geen kinderen hebt. Want eens die er zijn, moet je ook met hen rekening houden. Vaak zijn de partners trouwens het grootste emigratie-obstakel. Vroeger volgden vrouwen hun partner nog slaafs naar het buitenland. De dag van vandaag echter, bouwen zij zelf een carrière uit die hen niet altijd toelaat om mee te emigreren.

Maar nog belangrijker: je verhuisplannen moeten passen in het leven dat je op dat moment leidt. Heb je kinderen en woon je in de stad? Dan kan je naar een groener gebied verhuizen, omdat je hen niet wilt laten opgroeien in een stad vol uitlaatgassen. Dat was ook de reden waarom Werner Vogels, chief technology officer bij Amazon, van Amsterdam naar Seattle emigreerde: ‘Een verhuis naar het buitenland moet passen in je leven. Wij hadden jonge kinderen en wilden hen buiten laten opgroeien, in het groen. Ik was het beu om elke keer dat ik met hen naar de speeltuin ging, moest uitkijken of er geen drugs lagen.”

2. Gedraag je als een kameleon, niet als een expat

Expats zien zichzelf als een tijdelijke inwoner van een land. Hierdoor voelen ze zich niet genoodzaakt zich aan het land aan te passen. Maar wil je carrière maken in het buitenland, dan doe je dit laatste beter wél.

Stel je dus open voor nieuwe ervaringen en wees nieuwsgierig naar nieuwe culturen. Kortom, gedraag je als een kameleon. Ben je in de Verenigde Staten? Gedraag je dan als een Amerikaan. In Spanje ben je Spanjaard, in Frankrijk Fransman.

3. Blijf jezelf

Oké, ook al gedraag je je best als een kameleon, toch mag je je eigen persoonlijkheid niet verloochenen. Of is het misschien de bedoeling dat je een karikatuur wordt?

Maar wat bedoelen we dan met 'aanpassen, maar je persoonlijkheid niet verliezen'? Een voorbeeld: een goede kennis van de taal is dan wel onontbeerlijk, toch hoef je de taal niet té goed te kennen. Mensen waarderen het dat je je best doet, maar ze verwachten niet van jou dat je meteen vloeiend Portugees of Deens spreekt.

Bovendien beschik jij onwaarschijnlijk over enkele karaktereigenschappen die van pas kunnen komen in een ander land. Zo passen Belgen zich makkelijk aan in het buitenland, terwijl Engelsen in elk land een Engelse pub willen neerpoten. Jouw aanpassingsvermogen is je pluspunt en moet je zeker niet achterlaten in ons Belgenlandje.

(mw) – Bron: mt.nl         

3 augustus 2011
Anderen bekeken ook