“Ik ben van opleiding apotheker. Na mijn doctoraat ben ik bij UZ Leuven aan de slag gegaan in de afdeling radiofarmacie, onderdeel van onze ziekenhuisapotheek”, vertelt Kim Serdons. Het is een eerder specifieke omgeving, die werkt met radioactieve producten. “Wij doen de kwaliteitscontrole en geven de producten vrij.” Kim leidt het team, maar voert tegelijk haar werk nog uit als radio-apotheker. De voorbije jaren werden de hele labo-omgeving en het hele centrum ook om- en uitgebouwd.
Kim groeide langzaam door tot manager. “Ik ben hier in 2010 begonnen, twee jaar later werd ik coördinator, om in 2015 officieel als leidinggevende te worden aangesteld”, vertelt ze. “In mijn team werken nu vijftien mensen, onder wie tien technologen, drie apothekers, één ingenieur en één chemicus.” Dat team is de voorbije jaren overigens uitgebreid. Managementervaring had ze niet echt, ook niet vanuit haar basisopleiding. Al kreeg ze bij UZ Leuven wel de mogelijkheid om diverse interne cursussen te volgen rond leidinggeven en leiderschap.
“Het is een traject waarbij je ook met andere startende leidinggevenden in contact komt”, stelt ze. Eigenlijk noemt ze zich nog altijd eerder wetenschapper dan manager. “Ik vind mezelf geen typische manager, omdat ik als apotheker vooral inhoudelijk bezig ben. Ik wil toch ook vooral apotheker blijven”, vertelt Kim.
“Toch is leidinggeven belangrijk. We zaten door de uitbouw van ons centrum met onze dienst in een periode van verandering. En dan merk je dat mensen nood hebben aan sturing, afspraken en feedback.”
Wat geeft Kim uit haar ervaring mee aan kersverse managers? En dan bijvoorbeeld aan diegenen die eerder geschoold en werkzaam zijn in een wetenschappelijk domein en ineens een team onder zich krijgen? “Ik kon in het begin moeilijk ‘neen’ zeggen en heb moeten leren delegeren”, herinnert ze zich. “Voorts maakte ik soms de fout om te snel te gaan en alle informatie die ik van bovenaf kreeg, niet altijd goed mee te delen. Gelukkig heb ik een goede band met mijn team, zodat ze me er af en toe zelf op wezen”, klinkt het.
Wat Kim tenslotte ook meegeeft aan jonge managers: “Gebruik vooral altijd je gezond verstand. Blijf betrokken bij je medewerkers. Dat gaat dan om contact, begrip en transparantie, maar ook om vertrouwen. En geef ook af en toe een compliment. Mensen mogen weten dat ze goed bezig zijn.”
(wv)
28 september 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als afdelingshoofd van een productieafdeling bij zinkproducent Nyrstar in Balen en Overpelt heeft ingenieur Niels Lambrechts (29) de leiding over 19 mensen.
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Vandaag zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt. Die mix van ervaring en jonge, brute kracht heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
We vroegen aan Nena (23) uit Hallaar hoeveel ze verdient.
Jobat overloopt 5 manieren om een fusie of overname in je bedrijf te overleven...
Carl is customer proxy bij Liantis. Hij stippelt bij het hr-dienstenbedrijf al zestien jaar een boeiende carrière uit: “Als IT’er heb je hier heel veel mogelijkheden”
Functies in de bouwsector zijn heel gevarieerd. Maar hoeveel verdien je nu eigenlijk in de bouwsector?
Ouders met kinderen ten laste moeten minder belastingen betalen. Als de kinderen een studentenjob doen en te veel verdienen, zijn ze niet meer ten laste.
Deze jonge talenten over de carrièremogelijkheden als je in Brussel aan de slag gaat