Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Carrière: had je deze 7 dingen maar eerder geweten

Konden we maar even teruggaan in de tijd om de jongere versie van onszelf wat advies te geven. Als je toen maar wist, wat je nu weet... Omdat dat (misschien gelukkig maar) niet kan, willen wij jou wel 7 tips geven die je aan het begin van jouw carrière had willen weten.

De beste inzichten komen uit ervaring en succesverhalen, maar ook uit fouten maken. We kunnen jou niet vertellen wat je precies allemaal nog zal meemaken, maar misschien kunnen de volgende punten jou enkele ‘had ik dat maar geweten’-momenten besparen.

1. Bepaal jouw eigen doelen

Zelfs nog voordat je echt aan een carrière begint, is het belangrijk om eens te analyseren wat je nu eigenlijk zelf wil. Jammer genoeg gaan veel mensen door het leven met een patroon, zelfs al vinden ze wat ze doen niet eens leuk. We kiezen te gemakkelijk voor veiligheid en een stabiel inkomen.

Voorkom dat je werk blijft doen waar je niet blij van wordt en onderzoek wensen, verlangens en rationele doelen om te voorkomen dat je op automatische piloot gaat functioneren.

2. Neem verantwoordelijkheid voor wat je doet

“Verantwoordelijkheid nemen, is het verschil tussen een middelmatige en succesvolle loopbaan. Leer uit fouten, wijs niet naar collega’s of leidinggevenden. Zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan, stap er overheen: frustratie, tegenslag, negativiteit. Laat het jouw gedachten en acties niet beïnvloeden”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Wees bereid om de verantwoordelijkheid voor jouw eigen acties te nemen. Neem ze ook niet persoonlijk, maar zorg wel dat je eruit leert. Dat toont alleen maar aan dat je professioneel kan handelen. Doe ook eens een fact check: wat gaat er goed, wat loopt er minder goed en stuur vervolgens bij waar nodig.

3. Netwerken, netwerken, netwerken

Als jij regelmatig nieuwe mensen ontmoet, is dat een kans om hun kennis en vaardigheden in je eigen voordeel om te zetten. Jij kunt groeien, je ontwikkelt en jij kan hen inspireren of aanvullen. Netwerken gaat dus volledig om kansen creëren en verbinden.

Wil je het goed doen? Dan geef en ontvang je, zodat je relaties voor beide partijen winstgevend zijn. Sta open zonder vooroordelen over mensen.

4. Stel je principes regelmatig bij

Principes, normen en waarden beïnvloeden de manier waarop je denkt. Dit beïnvloedt dan weer je gedrag en waar je vertrouwen in hebt. Heb je hoge normen, dan ben je niet snel tevreden met minder. Als je echt succesvol wil zijn, dan is het logischerwijs ook belangrijk om de norm hoog te houden. Denk er regelmatig over na en verbeter waar nodig om zo de beste versie van jezelf te worden.

Maar pas op: zorg dat je de lat ook niet té hoog legt, want je wil nog altijd realistisch blijven en gelukkig zijn.

Stel je principes regelmatig bij

5. Wees bewust van sterke en minder sterke kanten

Een loopbaan heeft de grootste kans van slagen als die aansluit bij jouw eigenschappen en kwaliteiten. “Door je bewust te zijn van je sterke punten, je gedachten, je verlangens en je minder sterke kanten, kan je je leven aan veel verschillende omstandigheden aanpassen”, aldus Annelies Quaegebeur.

Je kiest een job beter als je jezelf goed kent. Kies bijvoorbeeld als ochtendmens geen job met nachtdiensten, maar ook als avondmens ga je best niet aan de slag in de bakkerij. En als je niet van routine en procedures houdt, ga je best niet werken in een multinational. Van jezelf bewust zijn, is hier dan ook de essentiële sleutel tot persoonlijke verbetering.

6. Zorg voor een professionele CV en een LinkedIn profiel

Je CV en je LinkedIn profiel zijn een belangrijke uitvalsbasis voor de ontwikkelingen in je loopbaan. Houd alles wat je doet bij: nieuwe skills die je leert, cursussen die je volgt, ervaringen die je beleeft. Schrijf ze op, zet ze op je CV of zet ze online op LinkedIn. Zo zeg jij: ‘Hier ben ik goed in, contacteer me daarvoor maar!’.

Wees ook niet bescheiden, je mag best wel trots zijn op wat je leert en bereikt. Talenten, vaardigheden en ervaringen zijn er om jouw loopbaan een nieuwe wending te geven en jezelf te blijven ontwikkelen. Ben jij elke dag klaar voor een onverwachte kans?

7. Zie jezelf als een merk

Jezelf profileren als een merk is tegenwoordig van groot belang. Bijna elk professioneel bedrijf doet het en het is ook al een erg oude techniek, maar het werkt.

Je naam en services moeten helder kunnen worden neergezet en voortdurend worden verbeterd. Wie ben jij en waar sta je voor? Wat wil jij dat anderen over jou en je werk vertellen? Sociale media zijn daar een erg goed hulpmiddel bij. Blogs of waardevolle inhoud laten duidelijk je professionaliteit blijken.

(mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.
Wist je dat het veel makkelijker is om je toe te spitsen op een job als je weet wat je professionele missie is? Wil jij hier ‘werk’ van maken? Download het gratis e-book ‘In 9 stappen naar je persoonlijke missie’.

18 september 2019
Anderen bekeken ook