Werklast wordt niet in vraag gesteld, wél de flexibiliteit van de werknemer
In het pamflet ‘De 360° werknemer’ wordt een erg pessimistisch beeld van de hedendaagse verhoudingen op de werkvloer geschetst ...
Binnen de Nationale arbeidsraad bereiden de sociale partners een cao voor die werknemers in de private en semi-openbare sector toelaat om hun werktijd flexibeler in te vullen. Tot nu toe bestaat daar geen wettelijk kader voor, ook niet voor werkgevers, al kunnen die wel al flexibele uurroosters voorstellen aan hun werknemers.
Indien de cao rond flexibeler werken realiteit wordt, zullen ook werknemers dat kunnen. “Op zich is dat een goede zaak”, meent NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Een goede werknemers die werk en privé beter kan combineren, zal gelukkiger zijn op de werkvloer.”
Al plaatst NSZ meteen enkele kanttekeningen. De belangenorganisatie van zelfstandige ondernemers vreest dat de continuïteit van kmo’s in het gedrang komt als te veel werknemers tegelijk minder werken. “In piekmomenten moet het mogelijk zijn om de flexibiliteit terug te schroeven”, zegt Christine Mattheeuws.
Ze vindt het ook belangrijk dat de planning die met deze flexibele manier van werken gepaard gaat, ruim op voorhand bekend is. “Werkgever en werknemer moeten in deze discussie gelijke rechten hebben. Een situatie waarbij een werknemer op maandagmorgen komt melden dat hij het die week wat kalmer aan wil doen, moet vermeden worden.”
De ondernemersorganisatie vindt dat werkgevers de kans moeten krijgen om verzoeken af te wijzen wanneer verschillende werknemers op dezelfde dag, week of periode minder willen werken. “Een bedrijf moet kunnen blijven draaien. Bij een plotse toename van het werk moet de werkgever de korte werkweken kunnen terugschroeven”, aldus de voorzitter.
Tot slot wijst NSZ ook op de gevolgen die flexibele werkweken met zich mee zullen meebrengen op het vlak van de loonberekening en –administratie. “Die riskeert door deze flexibele manier van werken in het honderd te draaien”, meent Christine Mattheeuws. “Voor ploegenarbeid zal dit systeem al helemaal niet gemakkelijk in te voeren zijn. Daar dringt zich zelfs een aparte regeling op.”
(wv)
25 oktober 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In het pamflet ‘De 360° werknemer’ wordt een erg pessimistisch beeld van de hedendaagse verhoudingen op de werkvloer geschetst ...
Onderzoekers ontdekten dat werknemers die flexibel werken, doorgaans gezonder leven. Ze hebben meer energie, slapen beter en hebben minder last van stress.
Thuiswerken geeft je meer flexibiliteit, je bent sowieso baas over je eigen agenda. Iets voor jou?
Extralegale voordelen kunnen het verschil maken als je voor een job kiest. Daarom heb je maar best een goede kijk op wat de markt te bieden heeft.
Flexibel werken toestaan is de beste manier om de dagelijkse productiviteit van werknemers te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Ortus.
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Moesten werkgevers iets flexibeler omspringen met waar en wanneer er gewerkt mag/moet worden, u zou veel productiever zijn, blijkt uit onderzoek.
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou?
Bert is technieker elektriciteit bij Fluvius, daar kwamen al zijn wensen samen.