370.000 euro schadevergoeding voor burn-out
In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
De studie van OfficeTeam, een afdeling van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, toont bovendien aan dat hr-managers in Vlaanderen in grotere mate in aanraking komen met burn-outs (34 procent) bij hun werknemers, dan in Brussel (28 procent) en Wallonië (20 procent).
Meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagde hr-managers is van mening dat een hoge werklast de voornaamste oorzaak is voor een burn-out bij werknemers. Ook het gebrek aan erkenning (43 procent), overuren en lange werkdagen (36 procent), economische druk (35 procent) en onrealistische verwachtingen (33 procent) worden opgesomd als factoren die het meest bijdragen tot een burn-out bij medewerkers.
Dries De Vos, Director OfficeTeam: “Werknemers die te kampen hebben met een verhoogde werklast en lange dagen werken, kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken. Het voorkomen van burn-outs is dus niet alleen in het belang van de individuele werknemer, maar ook in het voordeel van het bedrijf gezien dit de bedrijfsproductiviteit kan aantasten.”
Wat bedrijven dan precies doen om een burn-out bij hun werknemers te voorkomen? Meer dan een derde (35 procent) van de ondervraagden promoot een teamgerichte werkomgeving. Nog eens 35 procent van de hr-managers geeft aan dat jobfuncties herzien worden bij een burn-out. Ook de aanmoediging van teambuildingsactiviteiten (30 procent) en de invoering van flexibele werkuren en telewerken (25 procent) zijn initiatieven die worden genomen om burn-outs te vermijden.
Een derde van de bedrijven doet ook een beroep op extra werkkrachten om (de gevolgen van) burn-outs beter te managen, dit door de aanwerving van tijdelijke (22 procent) of permanente medewerkers (11 procent). Tot slot onderneemt maar liefst een op de vijf bedrijven helemaal niets om de problematiek van burn-outs op de werkvloer aan te pakken.
Hoe kan je een (toekomstige) burn-out herkennen?
(nm)
5 april 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
Als we diverse onderzoeken mogen geloven, liggen de stressniveaus in België net iets hoger dan in de meeste andere Europese landen. Het aantal Belgen met een burn-out is dan ook niet gering: 150.000, aldus een recente schatting.
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Verveel jij je ook weleens tijdens het uitvoeren van je job? We delen 7 tips om met die gevoelens om te gaan!
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
Tijdens een selectieprocedure tonen sollicitanten hoe geschikt ze zijn voor de functie waarvoor ze solliciteren. Wat moet jij daar als kandidaat over weten?
Zie jij een carrièreswitch naar de zorg wel zitten? Via #kiesvoordezorg kan je studeren voor een zorgopleiding en krijg je meteen een contract.