6 tips om 'nee' te zeggen tegen extra werk
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
De impact van je leidinggevende op je welzijn is groot. Zo bepaalt de stijl van leidinggeven tot 32 procent van het mentaal welzijn en tot 24 procent van de mate waarin medewerkers goed presteren. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-adviseur Securex en KU Leuven bij 1.364 loontrekkende werknemers.
Niet meer dan een derde van de leidinggevenden op de Belgische arbeidsmarkt hanteert een ondersteunende leiderschapsstijl die een burn-out bij werknemers voorkomt. Het onderzoek definieert drie verschillende profielen van leidinggevenden met wie werknemers in contact komen: ondersteunend, toxisch en ongedefinieerd leiderschap.
“Goede leiders bieden autonomie, zorgen voor verbondenheid en geven medewerkers mogelijkheden om zich competent te voelen”, zo klinkt het.
Lees ook: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen
5 procent van de werknemers heeft een toxische leidinggevende. De gevolgen daarvoor laten zich raden: meer dan de helft van hen (54 procent) loopt risico op een burn-out en meer dan een op de drie (38 procent) kan elk moment uitvallen.
Een groot verschil met die andere leiderschapsstijl: van de 33 procent werknemers met een leidinggevende die een goede en ondersteunende stijl hanteert, loopt slechts 1 procent risico op ernstige burn-outklachten.
Voor Anja Van den Broeck, professor management en motivatie aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, is het duidelijk: “Toxisch leiderschap moet absoluut vermeden worden. Bovendien is toxisch leiderschap besmettelijk, zo benadrukt Van den Broeck. “Zeker in het geval van een toxische zaakvoerder of CEO.”
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
De impact is groot, niet alleen voor de individuele medewerker, maar voor de hele organisatie. “Als organisaties niet ingrijpen, kan dit escaleren tot een brede toxische cultuur in de hele organisatie”, stelt ze.
“In de huidige war for talent is dat geen goede zaak aangezien werknemers vaak vertrekken wegens hun leidinggevende. En zelfs als ze toch blijven, zorgt een toxische werkcultuur niet voor ambassadeurs die helpen om nieuwe mensen aan te trekken.”
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
7 april 2023Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Er zijn managers in alle soorten. Heb jij liever een introverte of extraverte baas? Heel wat hangt af van het team waar hij/zij leiding aan geeft.
Naast heel wat arbeidsvreugde kan je job je soms ook wel eens de nodige stress bezorgen. Maar wat als het jou allemaal te veel wordt?
Dreigen, manipuleren, kleineren. Het komt in meer bedrijven voor dan we denken. Het is niet ideaal, natuurlijk. Maar wat kun je eraan doen?
Als werknemer krijg je sowieso te maken met een baas. Het goede nieuws is dat de rol van de baas er in de toekomst wellicht iets anders zal uitzien.
Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Hoe jammer ook, een burn-out kan je nog lang achtervolgen... Wat zijn de gevolgen precies?
Zie jij je baas als een leider of eerder als een lijder? Doe de test met onze checklist en ontdek of jouw baas écht een goede baas is!