Go for happy
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ambassadeurs het verschil maken

Mede mogelijk gemaakt door: Bright Plus HQ

Burn-out, een cadeau voor het leven?

Ellen Bral
“Mijn burn-out was een geschenk”, zegt Ellen Bral, Sales and Operations Manager bij Bright Plus.
8 maart 2017. Voor Ellen Bral was het een dag om nooit te vergeten. “Ik herinner me nog levendig hoe ik die dag op het werk aankwam en dichtklapte toen ik mijn mailbox opende. M’n adem stokte bij het zien van die tsunami aan berichten. Het was alsof er een kortsluiting in mijn hersenen plaatsvond.”

“Die dag ben ik gecrasht”, vertelt Ellen Bral haar verhaal. “Mijn verantwoordelijke heeft me diezelfde dag nog naar huis gestuurd. Het werd het begin van een herstelperiode van zes maanden. Met als officiële diagnose: burn-out. Het was een periode waar ik me doorheen heb moeten worstelen, maar waaruit ik veel geleerd heb.”

Signalen

Met de inzichten die Ellen vandaag heeft, beseft ze maar al te goed hoe zij in 2017 op een burn-out afstevende. “Zowel thuis als op het werk was ik al een hele tijd prikkelbaar. Ik voelde me snel moe, was vaak ziek, sliep slecht en had niet veel zin om initiatieven te nemen. Het liefst wilde ik met rust gelaten worden. Het minste wat men mij vroeg, was mij te veel. Toch bleef ik maar doorgaan. Langzaam maar zeker raakte ik uitgeblust. Tot op 8 maart het licht uitging. Ik kon niet anders dan naar mijn lichaam luisteren en rust nemen.”

Lees ook: 1 op 5 werknemers is burn-out nabij

Therapie

Ellen benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig professionele hulp in te roepen. Haar arts bracht haar in contact met een gedragstherapeut. De gesprekken met haar waren het begin van haar herstel en een nieuw leven.

Welk advies Ellen het meest geholpen heeft? “Dankzij mijn therapie begrijp ik beter hoe ik op moeilijke situaties reageer. Dat inzicht heeft me geholpen om anders met stress om te gaan. Op advies van mijn gedragstherapeut ben ik meer gaan bewegen. In het begin waren het korte wandelingen. Gaandeweg ben ik meer gaan sporten. Ik weet nu hoe belangrijk sporten voor mijn mentaal welzijn is. Ik heb ook geleerd om opnieuw tijd te maken voor dingen die me ontspannen. En om mezelf weer op de eerste plaats te zetten en rust en plezier te gunnen. Wil ik goed voor anderen kunnen zorgen, dan moet ik in de eerste plaats mezelf goed verzorgen. Dat is mijn motto geworden.”

Extra: Ga jij nog sporten na je werk?

Praten helpt

Ellens burn-out was een keerpunt voor haarzelf, maar in zekere mate ook voor haar werkgever Bright Plus. “Het nieuwe management dat in 2018 aan boord kwam, introduceerde een doordacht welzijnsbeleid, ook 6G-beleid genoemd. Het focust op Gezond, Getalenteerd, Geïnformeerd, Gemotiveerd, Gelukkig en Geëngageerd in het leven staan. Het gaat ervan uit dat 6G-medewerkers het fundament van een succesvolle organisatie zijn. Zo moedigen we onze medewerkers aan om in beweging te blijven. We bieden ook een hele set van opleidingen aan en doen al het mogelijke om iedereen binnen het team geïnformeerd te houden.”

Er is nog één belangrijk punt dat Ellen wil meegeven: “Voel je dat er iets niet goed zit, praat erover! Het verlicht. En zo vermijd je dat je innerlijke spanning accumuleert en explodeert in een burn-out. Praten helpt.”

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Ellens tips om een burn-out te voorkomen

  • Luister naar je lichaam.
  • Ga voor gezonde voeding.
  • Maak regelmatig tijd voor sport.
  • Leer ‘neen’ zeggen, zodat je ‘ja’ kunt zeggen tegen de dingen die echt belangrijk voor jou zijn.
  • Blijf in beweging. Fysiek en mentaal.
  • Laat los wat je niet kunt veranderen.
  • Kaart de zaken die je storen aan.
  • Gun jezelf tijd en rust.
Ontdek: 13 manieren om een burn-out te voorkomen

(Nathalie Dirix) - Bron: Go for happy Magazine

11 juni 2024
Anderen bekeken ook