Ben jij hoogsensitief? Wat zijn de gevolgen?
Maar liefst 15% tot 20%van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf.
Je werk, relatie, gezin, sociale contacten, financiën, gezondheid… Niets blijft gespaard bij een burn-out. “Ik moest destijds (12 jaar geleden intussen) wennen aan mijn nieuwe ik. Ik die altijd de energieke carrièrevrouw was, ik die plots niet veel meer kon…”, vertelt Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work. “Het was een heel proces om dat voor mezelf te accepteren… en ook om dit te communiceren aan de buitenwereld.”
In april 2005 liep Katrin Van de Water zelf een burn-out op. Net geen 30 en volledig opgebrand. De reden? “Na 3 jaar onderwijs en 5 jaar HR-ervaring in het bedrijfsleven gaf mijn job me geen energie meer. En klonk de vraag “Wat wil ik nu echt?” steeds luider. Tot ik ermee moést ophouden.”
Een burn-out heeft een serieuze impact op al je levensgebieden. Maar hoe vertel je het aan je partner, vrienden, familie, kennissen, werkgever… en ja, ook aan de controledokter? Want ja, de buitenwereld ziet niets aan je. Een burn-out is geen ‘zichtbare’ ziekte, dus alles staat of valt met wat jij hierover communiceert...”
Ook het omgaan met de controledokter is niet evident. Katrin Van de Water deelt haar ervaring en geeft volgende tips
Koop een heel mooi boekje voor jezelf: jouw logboek, en neem dit steevast mee naar het gesprek met de controlearts.
Geef je energieniveau een cijfer van 0 tot 10 en schrijf dit wekelijks (of eventueel dagelijks) op in je logboek.
Fysiek, emotioneel, mentaal ... en noteer de datum. Neem je boekje mee naar het gesprek met de controlearts.
“Het hielp mij om dagelijks op te schrijven dat ik een half uur wandelde, of zwom en mijn buikspieroefeningen deed…”, aldus Katrin Van de Water.
Zoals gesprekken met de therapeut, voedingsdeskundige, loopbaancoach… Je hoeft het echt niet alleen te doen. Omring je met de besten én investeer in jezelf! Neem eventueel materiaal dat je hebt van die gesprekken mee ter illustratie.
Dat kan helpen als de controlearts moeilijk doet en twijfelt aan je oprechtheid.
Meestal is dat ‘tijd’ en benoem dit. Besef dat een burn-out niet in enkele weken ontstaat en dus ook niet snel opgelost is. “Zelf was ik meer dan een jaar thuis… Wees mild voor jezelf en besef dat je energieniveau stabiel moet zijn op 7/10 of hoger om het werk weer te hervatten”, zegt Katrin Van de Water.
“Ik heb het meegemaakt dat een controledokter na 6 maanden dreigde mijn uitkering af te nemen als ik niet opnieuw aan het werk zou gaan. Ik zei dat ik dat niet kon, en heb het gestaafd met bovenstaande elementen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en uiteindelijk gaf hij me verlenging. Toen ik na meer dan een jaar weer aan het werk wilde, kreeg ik het advies van een psychiater (verbonden aan controlearts) om nog niet te beginnen. Ook toen heb ik voet bij stuk gehouden en gezegd dat het voor mijn herstel beter zou zijn om geleidelijk aan het werk te hervatten. Uiteindelijk hebben ze me daar goedkeuring voor gegeven.”
Dat kan! Geloof in jezelf en zie dit als een periode waarin je ‘oude zelf wordt opgebrand’ en er uit de as van jouw burn-out iets heel nieuws zal ontstaan, iets wat veel beter past bij wie jij bent en bij wie je wil zijn...
(mr)
Katrin Van de Water is zaakvoerster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.
31 mei 2017Maar liefst 15% tot 20%van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Wanneer kan je zeggen dat je burn-out gedaan is? Dat gebeurt meestal niet van de ene dag op de andere, maar deze signalen vormen een goed teken...
Een burn-out is er niet van de ene dag op de andere. Het is een lang proces, waarbij iemand voortdurend voorbij zijn of haar eigen grenzen gaat.
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Tegen burn-out lijkt geen kruid gewassen. 3 auteurs – een (psycho)therapeute, een journalist en een procesbegeleider – schreven er een boek over.
Help, een nieuwe job! Wat goed advies komt dan zeker van pas. Als je bij Colruyt Group aan de slag gaat, krijg je altijd een meter of peter.
Voor VDAB betekent duurzaamheid in eerste instantie een duurzame arbeidsmarkt. Maar niet enkel in dat domein.