Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Burgelijke ingenieurs hebben een hoger loon dan bio-ingenieurs

De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
#

Een mogelijke verklaring is dat beide in andere sectoren terechtkomen. De bio-ingenieurs blijken vooral werkzaam in chemie, voeding, milieu en landbouw. Met uitzondering van de chemie, die de best betalende sector blijft, zijn dit bedrijfstakken waar de lonen traditioneel minder hoog liggen.

Andere jobs voor bio-ingenieurs

KVIV ging ook na welke functies de bio-ingenieurs in de scheikundige bedrijven uitoefenen. Het valt op dat zij meer in kwaliteit, milieu, onderzoek en ontwikkeling en in technisch-commerciële functies terechtkomen. Deze jobs worden minder goed betaald dan de functies waarin de burgerlijk ingenieurs veeleer terug te vinden zijn: algemeen management, informatica, productie en proces, logistiek, aankoop en planning. “Sommige bio-ingenieurs slagen er wel degelijk in om zich als procesingenieur in een klassieke sector te manifesteren”, zegt ingenieur Filip Bauwens, senior consultant bij Insel, hierover. “In de mate dat er sprake is van identieke analytische en synthetische kwaliteiten, is er ook geen verschil in loon.”

Geen riante lonen in kleine bedrijven

“Veel bio-ingenieurs komen echter in relatief kleine organisaties, bijvoorbeeld in de voedings- of biotechsector terecht. Vaak moeten die bedrijfjes nog strijden om te overleven, of hun schaalgrootte is erg klein. Het is logisch dat in die omstandigheden ook geen riante lonen worden uitgekeerd”, vindt Bauwens.

Opvallend is dat veel bio-ingenieurs op latere leeftijd een inhaalbeweging maken inzake loon. Vanaf ongeveer twintig jaar ervaring steken de bio-ingenieurs hun collega’s burgerlijk ingenieurs in verdienste vaak voorbij.

11 september 2009
Anderen bekeken ook