Werken in het buitenland
Vorige

1 van 114

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij aan quiet vacationing?

Buiten Europa werken: wat zijn de mogelijkheden?

Wil je graag buiten de Europese Unie werken? Wees voorbereid en zorg ervoor dat je weet wat de opties zijn en waar je op moet letten.
#

Als je internationaal verhuist binnen de Europese grenzen dan is het meeste werk al voor je gedaan. Er is gewoonlijk geen werkvergunning nodig en behalve wat administratieve kleinigheden kun je zonder moeite vertrekken. Wellicht verlang je toch naar een groter avontuur. Denk aan werken in Australië, Azië of Amerika. In principe is dat goed mogelijk, zolang je weet waar je moet beginnen.

Tal van opties

Voordat je naar het buitenland verhuist is het vanzelfsprekend belangrijk om volledig zeker te zijn van je besluit. Als je dan toch echt Europa wilt verlaten, tijdelijk of definitief, dan heb je genoeg keuze. Uiteraard betekent dit niet dat alles gemakkelijk zal verlopen. Verwacht veel onderzoek, veel papierwerk en vele onverwachte obstakels.

De meest gemakkelijke manier om te werken buiten Europa is door uitgezonden te worden door een Belgische organisatie of bedrijf. Zo kan de organisatie helpen met het papierwerk en kan je wellicht je Belgische sociale rechten behouden. Uiteraard is dit grotendeels een kwestie van geluk, maar ook initiatief. Als je werkt bij een internationaal bedrijf is het vooraf handig om alvast te informeren over de mogelijkheden. Er kunnen doorgroeimogelijkheden zijn buiten Europa. Aan jou de taak om duidelijk te maken dat je daar interesse in hebt en ook geschikt bent.

Solliciteren

Je kunt ook vanuit België solliciteren. Vraag jezelf wel af wat jij kunt bieden in vergelijking met de burgers van dat land. Kun je beter Engels spreken dan de plaatselijke bevolking of is er vraag naar Nederlands- of Vlaamstalige sprekers, dan heb je een mooie kans. Indien taal geen factor is, dan helpt het om een sterk CV of portfolio te hebben. Je moet kunnen aantonen dat jij veel beter bent dan de rest. Dat is de enige reden waarom het bedrijf bereid zal zijn om extra werk te verrichten door jou te helpen bij de aanvraag van een werkvergunning.

Het is mogelijk om vooraf de bestemming te bezoeken en ter plaatse te solliciteren. Het voordeel is dat je sollicitatiegesprekken persoonlijk kunt bijwonen, wat beter kan werken dan een gesprek aan de telefoon of met Skype. Het nadeel is uiteraard dat je achteraf alsnog alle procedures moet volgen. Daarnaast is het goed mogelijk dat je niet op tijd een baan weet te vinden. Het is een dure investering met een relatief kleine slagingskans, afhankelijk van jouw profiel en werkgebied.

Wil je vooral buiten Europa werken voor de ervaring, dan kun je uiteraard kiezen voor een beroep dat veelal door buitenlanders wordt gedaan. Denk aan een baantje als au pair. Daarnaast kun je ook kiezen voor vrijwilligerswerk. Het grote voordeel hiervan is dat de organisaties precies weten wat er nodig is om de overstap te maken. De kans op definitief verblijf is echter klein en je kan amper geld opsparen.

Voorbereiding

Voor je de overstap maakt is het altijd verstandig om de ambassade van jouw bestemming te bezoeken. Je kunt allerlei praktische informatie winnen. Doe dit zo vroeg mogelijk, want je zal merken dat er op het laatste moment nog ontzettend veel onverwacht kan bijkomen. Al die kleine dingen die je hebt uitgesteld vormen dan een gigantisch probleem.

Indien je een baan hebt bemachtigd, praat dan vooraf met je toekomstige werkgever over alle relevante procedures. Zo weet je alvast wat hij of zij bereid is om te doen. Het is een gewoonte om niet te veel vragen te stellen aan een toekomstige werkgever omdat we niet irritant of moeilijk over willen komen, maar het is vele malen erger om dit niet te doen en hier later over te struikelen.

Denk ook aan simpele zaken. Hoe ga je daar betalen of geld afhalen? Is je kredietkaart geschikt voor het buitenland en het soort reis die je maakt? Heb je nog openstaande leningen of is er een lening vereist voor de verhuis? Regel dit vooraf en maak een bewuste keuze tussen de verschillende soorten financiële diensten en dienstverleners die je zal nodig hebben.

Ten slotte moet je rekening houden met de regels van je bestemming. Reken erop dat je meestal geen recht meer hebt op Belgische sociale zekerheid. Je valt gewoonlijk onder het sociale zekerheidssysteem van je bestemming. Je moet ook rekening houden met andere belastingen en een ander pensioenstelsel. Mocht je werkloos worden buiten Europa en heb je recht op uitkering, dan wordt je ervaring in België bijvoorbeeld niet meegerekend.

(nk) - Bron: TopCompare.be 

3 april 2017
Anderen bekeken ook