Burgelijke ingenieurs hebben een hoger loon dan bio-ingenieurs
De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
De bedragen die je werkgever inhoudt op je loon maken dat je brutoloon niet gelijk is aan je nettoloon. Bedrijfsvoorheffing en socialezekerheidsbijdragen zijn de hoofdbrokken die van je brutoloon afgehouden worden. Na deze eerste inhoudingen hou je dus een nettoloon over.
Van dit nettoloon kunnen overigens in tweede instantie nog bijdragen betaald worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de werknemersbijdragen voor maaltijdcheques, groepsverzekeringen of bedrijfswagens.
Veranderingen in je persoonlijk leven kunnen een verandering op het eerste deel veroorzaakt hebben. Bijdragen van het tweede type kunnen eveneens een vermindering van je nettoinkomen tot gevolg hebben. In principe is het wel zo dat in identieke omstandigheden (zelfde gezinssituatie, zelfde loonpakket, zelfde arbeidsduur, etc.) een gelijk brutoloon een gelijk nettoloon zou moeten opleveren.
21 september 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
Door de crisis gingen veel akkoord met een salarisverlaging. Nadien zullen zij hun loon terug willen. Maar lukt dat zonder slag of stoot?
Als starter of als ervaren medewerker: niemand ontsnapt aan loononderhandelingen. Vroeg of laat zit je rond de tafel en gaat het erover. Daarom: 5 tips!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?
Ben jij een extravert of eerder een introvert? Wie op zoek is naar een nieuwe job en een mismatch wil vermijden, houdt hier best rekening mee.
Nu we meer flexibel werken dan pakweg vijf jaar geleden, vindt ruim de helft van de Vlamingen de lunchpauze nog belangrijker dan vroeger...
We vroegen aan een administratief bediende bij een keuringsstation hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Werken in een ploegensysteem is dé oplossing voor zij die zich niet kunnen vinden in een 9-to-5-job. Ook voor je gezinsorganisatie kan het een zegening zijn...