Aangeboden door Jobat

“Brussels jobaanbod is heel divers”

Aan boeiende jobs is er in Brussel geen gebrek. Je moet al heel erg je best doen om geen functie te vinden die bij je past. En dat geldt zeker ook voor Nederlandstaligen, zo bleek tijdens het rondetafelgesprek van Jobat over werken in Brussel. “De houding tegenover taal is erg chill, doorgaans spreekt ieder de eigen taal.”

Bij FOD Financiën heeft HR de handen vol: in 2024 zal de organisatie 1.900 nieuwe medewerkers aanwerven. Dat cijfer neemt elk jaar toe. “Zij komen terecht in heel diverse, soms verrassende jobs”, vertelt Mario Ryckaert die aan het hoofd staat van het departement internationale fiscaliteit. “Denk nu niet dat wij enkel belastingcontroleurs aanwerven. Het jobaanbod gaat erg breed, van laboranten en douaniers over data-analisten en IT’ers tot HR-professionals en communicatiespecialisten. Zeker in Brussel bieden wij uitdagende functies aan, vaak in een internationale context. Mijn team onderhandelt bijvoorbeeld met andere landen om buitenlandse investeringen van Belgische bedrijven mogelijk te maken.”

Qua diverse functies moet de MIVB zeker niet onderdoen, stelt Emma Vanden Wyngaerd, market research and customers insights analyst. “Onze chauffeurs, controleurs en veiligheidsmedewerkers zijn natuurlijk de meest zichtbare MIVB-medewerkers. Maar achter de schermen vind je nog tal van andere functies, van IT’ers over marketingspecialisten tot planners die de vele uurroosters samenstellen. En dan zijn er natuurlijk ook nog onze technici en ingenieurs, profielen waar we een grote nood aan hebben. Alles samen zijn er bij ons 300 verschillende functies.”

WerkeninBrussel_Rondetafel1Emma

Brussel in het hart

Binnen de KBC Group vormt KBC Brussels een aparte commerciële entiteit. “Wij dragen Brussel in onze merknaam en in ons hart”, zegt een trotse Olivier Masscheleyn die aan het hoofd staat van de Brusselse bank. “Wij werken voor een specifiek publiek met veel diplomaten en expats, maar ook pendelaars. Achter ons hebben we een sterke groep waarmee er veel wisselwerking is, ook voor medewerkers die willen doorgroeien. Dat zorgt voor een erg divers jobaanbod.”

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is erg populair, ook bij anderstalige ouders en Vlamingen die in de hoofdstad werken. “De vraag naar leerkrachten is dan ook groot”, zegt Camille Talrich die voor de VGC zij-instromers begeleidt die de stap zetten naar het onderwijs. De VGC is de Nederlandstalige overheid in Brussel. “Met persoonlijke ondersteuning en subsidies helpen we iedereen die de overstap wil maken naar het leerkrachtenberoep.”

 WerkeninBrussel_RondeTafelCamille

Niet bang voor een foutje

Boeiende jobs liggen dus voor het grijpen in Brussel, maar de meertalige context kan kandidaten mogelijk afschrikken. Toch moet je niet perfect tweetalig zijn om in onze hoofdstad aan de slag te kunnen. “Bij de MIVB worden de Frans- en Nederlandstaligen helemaal op gelijke voet behandeld”, ervaart Emma. “De filosofie in onze organisatie is dat ieder de eigen taal kan spreken. Verrassend veel Franstalige landgenoten bij ons spreken trouwens Nederlands. En kent iemand onvoldoende Nederlands, dan schakel ik over naar het Frans. De houding tegenover taal is erg chill. Je hoeft helemaal niet bang te zijn om een foutje in de andere taal te maken.”

Eenzelfde open houding ervaart Olivier bij KBC Brussels. “Tien jaar geleden sprak ik amper Nederlands. Maar ik kreeg nooit een opmerking over mijn taal. Als je wat basiskennis, het potentieel en de motivatie hebt om een andere taal te leren, ben je van harte welkom. Iedereen krijgt van het bedrijf kansen om Frans, Engels en Nederlands te leren on the job en door opleidingen die door KBC Brussels worden betaald.”

“Perfecte tweetaligheid wordt ook bij ons niet gevraagd”, zegt Mario. “Ook bij FOD Financiën spreekt ieder de eigen taal, al merk ik dat jongere stagiairs wel eens Engels onder elkaar spreken. Sta je open voor meertaligheid, dan zit je goed bij ons. We zoeken in Brussel trouwens zowel Nederlands- als Franstaligen om burgers in hun eigen taal te woord te staan.”

Spelen met talen

Nederlandstalige leerkrachten zijn in Brussel erg gegeerd, aldus Camille. “We hebben hen nodig om de taalvaardigheid van de leerlingen te doen stijgen. Maar tegelijk vragen we van kandidaten dat ze ook openstaan voor de meertalige context van Brussel. We leggen in de scholen de nadruk op het Nederlands, met respect voor de thuistalen. Als leerkracht moet je hier soms spelen met talen. Zo verrijk je ook je eigen taalvaardigheid.”

Dit is het eerste artikel in onze reeks over werken in Brussel. Volgende week: carrière en groeimogelijkheden in Brussel.

Bekijk alle artikelen in deze reeks op Jobat.be

    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'Jobat' jobs meteen in je mailbox.