Achter de schermen bij de Conflict Research Group
Een kantoor vol Sovjetwandkaarten en een paar replica's van antipersoonsmijnen: bij de Conflict Research Group(UGent) is het altijd een klein beetje oorlog.
“Brusafe wordt hét opleidingscentrum voor een reeks actoren die deel uitmaken van de preventie- en veiligheidsketen, ten dienste van de burger in een stedelijke, multiculturele context. Het gaat bijvoorbeeld over beroepen als een brandweerman, gemeenschapswachten , straathoekwerker, politie-inspecteur, gemeentelijk preventieambtenaar en hulpverlener-ambulancier,” vertelt Alain Goergen, projectverantwoordelijke Brusafe.
“Daarnaast zullen scholen die samen Brusafe vormen basisopleidingen aanbieden, maar ook voortgezette opleidingen die de ontwikkeling van de competenties op het terrein bevorderen. De opleidingen zullen ertoe bijdragen om van Brussel een fijne plek te maken om te wonen.” Sommige van deze beroepen zijn toegankelijk voor kandidaten die geen hoog opleidingsniveau hebben, andere zijn dan weer weggelegd voor wie een hoger of universitair diploma heeft.
Door de verschillende opleidingen te bundelen op één site kan Brusafe nog beter inspelen op een multidisciplinaire aanpak. Om haar doelstellingen te bereiken zal Brusafe het gebruik van nieuwe opleidingstechnieken duidelijk aanmoedigen.
Vanaf eind 2019 zal Brusafe diverse diensten verenigen op één site in Haren die momenteel volop gerenoveerd wordt: de Gewestelijke Intercommunale Politieschool (GIP); het Opleidingscentrum van de Brandweer Brussel (OCBB); het instituut voor Dringende Medische Hulpverlening (IODMH); het luik ‘preventie’ van de Gewestelijke School voor Openbaar Bestuur (GSOB) en een oriënteringscentrum voor rekrutering voor veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen. In de nieuwe infrastructuur kan Brusafe ongeveer 500 personen klaarstomen voor beroepen met echte toekomstperspectieven.
Afgelopen september liet Brusafe een imago- en perceptieonderzoek uitvoeren naar de verschillende veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen. Wat waren hiervan de voornaamste bevindingen? Alain Goergen: “De bekendste beroepen (brandweerman of –vrouw, politieagent, hulpverlener-ambulancier) zijn die waarmee de burgers het vaakst worden geconfronteerd. Andere beroepen zijn dan weer minder bekend. Het gaat dan vooral om gemeenschapswerkers, bemiddelaars of ambtenaren die vaststellingen maken over overlast op het gebied van veiligheid, netheid en openbare rust. 63% van de respondenten wist helemaal niet wat deze jobs inhouden.”
Mensen die zich inzetten voor veiligheid en rust in onze omgeving verdienen alle waardering. Hun job vergt moed, integriteit, verantwoordelijkheid en menslievendheid. “De gemeenschap tot nut zijn, blijkt het overheersende gevoel bij brandweerlieden, politieagenten en hulpverleners-ambulanciers. Ze voelen zich trots en vereerd om een job uit te oefenen die zij belangrijk vinden voor de gemeenschap. Ook altruïstische gevoelens maken deel uit van de gedrevenheid van eerstehulpverleners,” besluit Alain Goergen.
De vele beroepen rond veiligheid, preventie en hulpverlening spelen een doorslaggevende rol in het welzijn van de samenleving en de bescherming van de burgers in het Brussels Gewest. Bovendien zorgen ze ook voor heel wat werkgelegenheid voor veel Brusselaars. Om de beroepen beter bekend te maken. organiseert Brusafe op zaterdag 17 november 2018 de eerste Beurs voor veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen in Brussel in Paleis 10 op de Heizel. Een ideale gelegenheid om vertegenwoordigers van de verschillende beroepen te ontmoeten en om de opleidingsmogelijkheden van Brusafe te ontdekken.
(wv) - Meer info: www.brusafe.brussels
30 oktober 2018Een kantoor vol Sovjetwandkaarten en een paar replica's van antipersoonsmijnen: bij de Conflict Research Group(UGent) is het altijd een klein beetje oorlog.
Teamwerk is van groot belang bij de politie, zeker bij de elitetroepen van DSU, de Directie Special Units. Even kennismaken ...
Hoeveel verdient een inspecteur bij de federale politie op de luchthaven van Zaventem? Jobat ging naar de luchthaven en vroeg het Eddy Wouters.
Meer dan de helft van de vacatures voor financiële functies is voor accounting. Daarmee staat de accountant op eenzame hoogte inzake gevraagde profielen.
Sneeuw en zon of regen en wind? De winter leent zich perfect voor het lezen van een goed boek. Jobat selecteert vijf spannende boeken.
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.
Dennis werkt bij de GGC en verbetert de gezondheid en welzijn van alle Brusselaars.
Wil je je hele leven hetzelfde werk doen? Heel simpel: zet dan deze 8 tips in de praktijk, en je bent zeker dat je baas je nooit nog iets komt vragen!