Hoe kies je het beste idee?
Je hebt nu een hele hoop ideeën verzameld. Tijd om de beste eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
Haat u het ook zo, dat brainstormen in groep? Dat irritante gevoel dat je bekruipt als je niet op een goed idee komt? Als diezelfde collega het ene domme idee na het andere spuit, maar je even geen kritiek mag geven ‘want dat mag niet in een brainstorm’? Als je al lang weet dat het toch weer het idee van de baas is dat uitgevoerd zal worden? Welnu, ik heb goed nieuws. Brainstormen in groep werkt namelijk helemaal niet zo goed. Punt.
Vreemd, zegt u. Want als u iets onthouden heeft van die personal effectiveness trainingen, was het wel dat brainstormen de creativiteit ten goede komt. Klopt niet.
Al tientallen jaren onderzoeken wetenschappers hoe je meer ideeën kan bedenken. Hoe dat in zijn werk gaat? Wel, er worden proefpersonen uitgenodigd in een labo. De deelnemers worden opgedeeld in twee groepen. De ene groep moet samenwerken in kleine teams, in de andere groep moet iedereen alleen werken. Vervolgens krijgen de twee groepen dezelfde creatieve opdracht. Vaak is dat zoiets als: bedenk zoveel mogelijk alternatieve toepassingen voor een kapstok.
Naderhand is er één bevinding die telkens terugkomt. Mensen die individueel ideeën bedenken, verzinnen meer en betere ideeën dan mensen die in groep ideeën bedenken.
Hoe komt dit? Er zijn drie redenen. Ten eerste durven mensen die individueel en anoniem ideeën bedenken meer en gewaagdere ideeën opschrijven. In groep hebben we altijd wat schrik om af te gaan. Ten tweede kan er telkens maar één persoon aan het woord zijn in de groep. Terwijl iemand aan het woord is om zijn of haar idee uit te leggen, moeten de anderen zwijgen en vergeten ze soms een idee. Zo gaan veel goede ideeën verloren. Ten derde bouwen mensen in groep te veel verder op elkaars ideeën. Je blijft binnen de lijntjes van het vorige idee en komt zo te weinig met echt vernieuwende ideeën.
Dus, als die ene collega - ja, die daar! - weer op je deur klopt en vraagt of je meedoet aan de brainstorm, trek gerust je deur opnieuw dicht en zeg: ‘Ik brainstorm wel met mezelf’. Aan het werk!
12 augustus 2019Je hebt nu een hele hoop ideeën verzameld. Tijd om de beste eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
Op zoek naar een geniaal idee? Dan is een productieve brainstorm wat je nodig hebt. Maar... hoe begin je hier aan?
Een goed idee hebben is leuk. Maar leuk alleen is niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het uitwerken van je ideeën.
Een geniaal idee groeit meestal uit een productieve brainstorm. Maar hoe kan je nu het best brainstormen? Met dit stappenplan ben je al een heel eind op weg ...
Wat voor topsporters en sollicitanten vaak geldt, is zeker ook het devies in het leger: de dapperste soldaten komen het verst. Deze richtlijnen uit hun militaire opleiding staan daarbij centraal.
Eerst interesse tonen en daarna niks meer van zich laten horen: wie solliciteert kan ermee te maken krijgen… Hoe pak je ghosting aan?
Na een langdurige afwezigheid terug meedraaien op de werkvloer is niet altijd zo vanzelfsprekend. Soms kan aangepast werk een haalbare optie zijn.
"Bij Randstad Group mag je jezelf zijn", getuigen collega's Charlotte, Roukia, Abdullah en Joyce, die elk een verschillende functie hebben.
Asmita werkt sinds juni 2021 als softwareontwikkelaar en analist bij ICTS, de centrale IT dienst van KU Leuven.