Hoe interessant is de bouw nog als werkgever?
De bouwsector groeide in 2015 met 1,6% dankzij de vele particulieren die nog snel de nieuwe eisen voor energie, isolatie en ventilatie willen voorblijven.
Veel keuze hebben florerende bouwbedrijven niet. Ofwel passen ze voor een groeistrategie door het gebrek aan voldoende mensen, ofwel gaan ze toch tot aanwervingen over. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn nauwelijks nog scholen die jongeren met kennis van zaken afleveren. Werkzoekenden lopen niet warm om vacatures in de bouw in te vullen en het importeren van buitenlandse vakmannen is evenmin een evidentie. Meer dan ooit moeten bouwbedrijven inzetten op opleiding. Zowel jongeren als werkzoekenden worden door de aannemers naar allerhande cursussen gestuurd om specifieke bouwtechnische kennis op te doen. Door zich in het vak te bekwamen, openen zich carrièremogelijkheden en krijgen instromers toch ‘goesting’ om in de bouwsector aan de slag te gaan.
De economische groei in de bouw (volgens Voka Limburg houdt deze sector de conjunctuur in Limburg boven het gemiddelde), maakt ook dat er heel wat personeel van de ene firma naar de andere verhuist. Het tekort aan mensen geeft immers een opwaartse druk op de lonen, waardoor heel wat creativiteit nodig is om goede werknemers aan boord te houden. Opleiding is dan een belangrijke troef om in de schaal te werpen, aangezien de ontwikkeling van talent nog altijd een voorname reden is om voor een bepaalde werkgever te (blijven) werken.
Dat alles maakt dat bouwbedrijven haast verplicht zijn om heel intensief met opleiding bezig te zijn. Wie nieuwe en bestaande mensen geen uitgebreid scholingstraject voorschotelt, kan het wel schudden. Omdat zij die het goede voorbeeld geven een bloemetje verdienen, organiseert Constructiv Limburg jaarlijks de Bouw Opleidings Awards, afgekort als BOA’s. Daarbij worden vier bedrijven, verdeeld in categorieën met het aantal werknemers, gelauwerd voor hun opleidingsinspanningen in de afgelopen drie jaar.
Daarbij worden alle vormen van scholing in rekening gebracht: opleiding tijdens de werkuren, avond- en zaterdagopleiding, winteropleiding, alternerende bouwopleiding (ABO) en/of jongerenleerlingwezen (JLW) en de nieuwe BouwIngroeiBaan (BIB). Ook de frequentie van de gevolgde cursussen speelt een rol. “Een eenmalige opleiding getuigt immers niet van een stabiele opleidingsvisie, maar eerder van een acute opleidingsnood”, zegt Monique Hens, regiomanager Limburg van Constructiv. “We willen de bouwbedrijven belonen die structureel nadenken over opleidingen voor hun arbeiders.”
In de diverse categorieën mochten volgende bedrijven met een pakket wijn en een stevige vouwmeter voor iedere werknemer naar huis gaan: Eddy Windmolders bvba (Hasselt), Wegenbouw N. Martin (Bocholt), Algemene Onderneming Driesen (Overpelt) en Democo (Hasselt).
Dit jaar was er op de BOA’s ook een onderscheiding voor een school die nauw samenwerkt met de bouwsector. Provil uit Lommel werd gelauwerd voor een project waarbij leerlingen, samen met lokale bouwbedrijven, een echt gebouw op het terrein van de school hebben neergezet.
(km) - Foto: HBvL
7 december 2016De bouwsector groeide in 2015 met 1,6% dankzij de vele particulieren die nog snel de nieuwe eisen voor energie, isolatie en ventilatie willen voorblijven.
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Met een postgraduaat Bouwmanagement willen Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent van goede vaklui ook betere managers maken.
De leidraad van Mensura: wat ze extern vertellen, ook intern toepassen. Zo focust het project Wellbeing at Mensura op het welzijn van interne medewerkers in de breedste zin van het woord.
Steeds meer mensen zouden een job doen via een digitaal platform zoals Uber of Airbnb. Maar het effect daarvan blijft voorlopig beperkt.
Op donderdag 6 juni 2024 kan je op de jobbeurs van Jobat in MeetDistrict terecht voor tientallen werkgevers, goed voor tal van openstaande jobs.
Een loonsverhoging of een extralegaal voordeel: het is altijd fijn wanneer je tomeloze inzet op de werkvloer beloond wordt. Hoe maak je de juiste keuze?
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…
Met een IQ van minstens 130 is een hoogbegaafde uitzonderlijk intelligent. Maar is hun hoge intelligentie een garantie op een succesvolle carrière?