'Robots doen niet meteen jobs sneuvelen'
Een industriële kmo gespecialiseerd in automatisering is geen usual suspect om te praten over het ethische aspect van robots aan de productielijn.
Feestdag in Diepenbeek afgelopen week, want daar is de Construction Academy officieel van start gegaan. De drie partners hebben alvast een charter ondertekend waarin ze zich engageren om levenslang leren te ondersteunen. Het doel is uiteindelijk om de bouwprofessionals, inclusief die van de aanstormende generatie, vanuit hun specifieke kennis naar een hoger niveau te tillen.
"Op vlak van tewerkstelling doet de bouw het goed", zegt Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg. "Zo'n 24.000 Limburgers, oftewel 6,5% van de werkenden, zijn actief in onze sector. Maar het kunnen er nog veel meer zijn, want er is voldoende werk, en heel wat bouwbedrijven krijgen de massa’s vacatures niet ingevuld. We laten hierdoor nog heel wat kansen schieten.”
Om daar iets aan te doen, vormt de sectorfederatie nu een team met de academische wereld en is de Construction Academy opgericht. "Met een nieuw, eigentijds opleidingsaanbod, verdeeld over korte, thematische, modulaire workshops, zullen alle huidige en toekomstige professionals beter gewapend zijn om hun job nog lang en met evenveel passie vol te houden", zegt Ben Lambrechts van de participerende PXL Hogeschool. Chris Slaets vult aan: “Bijblijven en vooroplopen op het vlak van innovatieve bouwtechnologie en -methodieken zijn een noodzaak, want dat is doorslaggevend voor de slagkracht van een bouwonderneming.”
En ook UHasselt gaat mee in zee. Prof. dr. Luc De Schepper licht toe: “Zowel vanuit de opleidingen bouwkunde, architectuur, economie en rechten, als vanuit het praktijkgericht onderzoek, kunnen we expertise aanreiken om de bouwprofessionals beter te wapenen voor de toekomst. Denken we maar aan de expertise rond bijvoorbeeld stabiliteit en aansprakelijkheid, maar ook aan de ontwikkeling van het nieuwe Applicatiecentrum Beton. Met al deze knappe projecten moet de instroom van nieuwe medewerkers in de bouw niet meer af te remmen zijn...”
(kme)
13 juni 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een industriële kmo gespecialiseerd in automatisering is geen usual suspect om te praten over het ethische aspect van robots aan de productielijn.
De afgelopen 5 jaar werden nooit meer werknemers voor de bouwsector gezocht dan nu. Minder goed nieuws is dat heel wat van die jobs niet ingevuld raken.
Wat maakt het nu zo fijn om in familiale bouwbedrijven te werken? We vroegen het aan een aantal ervaringsdeskundigen.
SMO bvba uit Eeklo is een bijzondere machinebouwer. “Onze actieradius is heel breed”, legt sales- en marketingverantwoordelijke Sil Van Hecke uit. “Van engineering tot afwerking.”
We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
Veel vrouwen in de Belgische Super League studeren of werken nog bij naast hun voetbalcarrière. Hoe combineren ze dat? En... hoe moeilijk is dat?
Wat is de meest onderwezen vreemde taal in het algemeen en in het beroepsonderwijs in de EU?
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Ik heb de hele tijd nieuwe, innoverende ideeën, maar mijn baas blokt die altijd af. Hoe kan ik mijn ideeën een echte kans geven op de werkvloer?