Hoe ziet een goede sollicitatiebrief eruit?
Met een goede brief kun je behoorlijk veel indruk maken op de werkgever-in-spe.
Binnenkort riskeren bedrijven een boete als ze niet antwoorden op sollicitatiebrieven. Die maatregel komt er op voorstel sp.a parlementslid Hans Bonte. Volgens de politicus worden op dit ogenblik amper drie op de tien brieven beantwoord. Dat werkt volgens Bonte demotiverend bij de sollicitanten.
Het parlementslid wijst erop dat er tussen de sociale partners al langer een afspraak bestaat om elke sollicatiebrief te beantwoorden. In de praktijk is daar volgens Bonte echter niets van terecht gekomen.
De kamercommissie sociale zaken reageert positief op het voorstel, dat nog voor de zomervakantie zou kunnen worden goedgekeurd. Bedrijven die niet reageren op een sollicitatiebrief, zouden volgens Bonte het risico lopen een boete van 500 euro te moeten betalen.
(wv)
8 april 2010Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Met een goede brief kun je behoorlijk veel indruk maken op de werkgever-in-spe.
Eén fout woord kan je cv saboteren. Let dus goed op met welke argumenten je je toekomstige werkgever wil overtuigen. Deze 5 missers maak je alvast beter niet ...
Bijna de helft van alle sollicitatiebrieven wordt nooit beantwoord. Wie toch een antwoord krijgt, wordt vier op de tien keer uitgenodigd voor een gesprek. Dat blijkt uit het Grote Sollicitatieonderzoek van Jobat en het onderzoeksbureau Profacts bij Vlamingen die actief naar werk zoeken.
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verder op.
Arne is Digital Personal Banker, een commerciële functie waarbij je telefonisch of via Teams klaarstaat om klanten
Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
Rugpijn, hét kwaaltje van de 21ste eeuw. Al komt daar in de toekomst misschien verandering in, want een nieuwe AI-app zal voortaan snel kunnen ingrijpen.
Meer dan een kwart van de werknemers in België loopt risico op een burn-out, in totaal goed voor bijna 1,2 miljoen werknemers!
Is een arbeidsduurvermindering met loonbehoud haalbaar?