Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Blijf gezond tijdens je zoektocht naar een job: 5 tips

Dacht je dat je job stresserend was? Geen job hebben is vaak nóg frustrerender. De stress van de onzekerheid en de frustraties die gepaard gaan met de schijnbaar eindeloze zoektocht kunnen een zware tol eisen van je gezondheid. Wat kan je doen om je in die situatie fit te blijven voelen?
#

Ben je al lang aan het zoeken naar een job? Je solliciteert, maar je botst op afwijzingen, afgesprongen gesprekken, je krijgt simpelweg geen antwoord of vindt niets dat bij je interesses of kwalificaties past? De frustraties kunnen dan hoog oplopen. Logisch, maar ongezond.

De stress die je krijgt van je zoektocht kan een zware impact hebben op je gemoed, je attitude en je algemene gezondheid. Iets dat indirect weer een negatief effect kan hebben op je zoektocht, want om een geschikte kandidaat te zijn, ben je best zowel mentaal als fysiek fit. Niemand gaat iemand willen aannemen die vanaf de eerste ontmoeting al ziek of op het einde van zijn latijn is, dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.

5 dingen die je kan doen om gezond te blijven tijdens je zoektocht naar werk: 

1. Sociaal sporten

In beweging blijven is sowieso goed voor je. Het verbetert je immuunsysteem, werkt oppeppend en gaat depressiviteit tegen. Daarbij zal het je beter helpen slapen. Iets dat je energieker en uitgeruster zal doen voelen door de dag en je gezondheid ten goede zal komen.

Heb je het moeilijk met het vinden van tijd om te sporten of besef je dat je zelf de motivatie niet kan opbrengen? Ga dan sporten in groep of met een vriend(in).

In plaats van ’s avonds op café te gaan met je maten, of ’s middags te gaan lunchen, ga eerst een rondje joggen of een halfuurtje naar de fitness. Ken je nog iemand die werk aan het zoeken is, of iemand die pas laat moet beginnen werken, plan dan bijvoorbeeld ’s ochtends een yogasessie in of ga zwemmen om je dag sportief te starten. Je kan altijd nog afsluiten met je originele plannen.

Door samen met vrienden een sportmoment in te plannen, ga je minder snel afzeggen. De ‘sociale controle’ wordt je motivatie, ook al heb je eigenlijk geen zin om je sportschoenen aan te trekken. Daarbij lijkt het minder verloren tijd als je er tegelijk een gezellige activiteit met vrienden van kan maken.

2. Eet genoeg groenten, fruit en vitaminen

Vooral Millennials hebben hier moeite mee, zo blijkt. Over het algemeen zijn ze niet erg bezig met preventief voor hun gezondheid te zorgen. Vaak omdat ze in hun studententijd eerder ongezonde gewoontes hebben ontwikkeld, zoals koude pizza als ontbijt, een pot ijs als avondeten en pita eender wanneer. Zeker omdat er dan meestal geen ouders meer in de buurt zijn om het af te raden.

Nu is het wel oké om jezelf af en toe te laten gaan, maar hou je een ongezonde levensstijl aan dan zal je lichaam er op lange termijn niet even blij mee zijn.

Wil je meer energie en je fitter voelen? Probeer dan om dagelijks verse groenten en fruit te eten. Maak het leuk door online recepten op te zoeken en te experimenteren in de keuken. Hang er desnoods weer een sociale factor aan vast door samen te koken of door met vrienden een beurtrol af te spreken om gezond voor elkaar te koken.

Ga je extra stresserende tijden tegemoet of voel je dat je daar al middenin zit? Neem dan een extra dosis multivitaminen om je immuunsysteem aan te sterken.

3. Ga vaker op controle bij de dokter

Stel je een bezoek aan de dokter vaak uit? Dan ben je niet alleen.

Veel mensen zoeken gewoon online op wat er scheelt en zoeken met die informatie naar een oplossing. Toch weten dokters het vaak gewoon beter. Regelmatige controles kunnen een mogelijke gezondheidscrisis voorkomen.

4. Slaap meer

In punt 1 benadrukten we het belang van een goede nachtrust al. Een slaaptekort reduceert je energieniveau en je concentratie- en denkvermogen. Allemaal zaken die op punt zouden moeten staan om je zoektocht naar werk zo vlot mogelijk te laten verlopen. Slaap daarom minstens 7 à 8 uur per nacht.

Luister naar je lichaam. Vertelt het je dat je moe bent, ga dan meteen naar bed. Op korte termijn lijkt het misschien niet erg om enkele uren slaap te missen, maar op lange termijn zal je je minder alert voelen en minder gezond.

5. Doe vrijwilligerswerk

Ben je al een hele poos werkloos, dan kan het zijn dat je jezelf wat doelloos gaat voelen. Als je nergens moet zijn of geen taken hebt om af te werken, dan vind je het misschien moeilijk om gemotiveerd te blijven. Je valt uit je ritme en je zelfvertrouwen neemt stilletjes aan af.

Hou je geest fris en stimuleer jezelf door vrijwilligerswerk te doen. Er zijn vaak inderdaad geen financiële voordelen aan verbonden, maar mentaal en sociaal zal het wel zijn vruchten afwerpen. Afhankelijk van waar je gaat vrijwilligen, zal je er misschien nog netwerkmogelijkheden kunnen uithalen en zal het goed staan op je cv. Misschien haal je er zelfs nieuwe vaardigheden uit.

(sjv) – Bron : Brazencareerist.com 

28 september 2015
Anderen bekeken ook