Ons land kent meer dan 3.600 kilometer spoorwegen. Daar komt flink wat infrastructuur bij kijken. Infrabel staat in voor het onderhoud, de modernisering, uitbreiding en het beheer van het spoorwegennet. “Een overheidsbedrijf heeft misschien een log en oubollig imago, maar ik kan je vertellen dat dat hier absoluut niet het geval is”, zegt Elias (29). “Hier hangt een open sfeer. Je krijgt heel veel ruimte om je eigen ding te doen.”
Elias is capaciteitscoördinator voor het internationale reizigersverkeer en stelt onder meer de planning voor de Eurostartreinen op. “Ook al doe je hier een bureaujob, je komt vaak op het terrein en je hebt veel contact met collega’s buiten je eigen dienst”, zegt hij. Meer nog, Infrabel moedigt het net aan om niet te veel achter je bureau te blijven zitten: “Dat maakt ons werk net heel leuk, en regelmatig ook een beetje spannend. Zo volg ik soms een treinrit mee in de cabine van de bestuurder, om te zien hoe het er praktisch aan toegaat. Dat helpt me bij mijn job.”
Ook Delphine (30) ervaart Infrabel als de perfecte werkplek voor wie het leuk vindt buiten zijn comfortzone te treden. Als technisch-administratief medewerker onthaal in de vestiging in de Gentse haven is ze het eerste aanspreekpunt voor collega’s en bezoekers, beheert ze mee het wagenpark en maakt ze onder meer kostenverdelingen en bestellingen op.
“Ik geniet van de variatie in mijn job en de uitstekende werk-privébalans. De opleidingen die je hier kan volgen zorgen voor nog meer afwisseling. Ik volgde bijvoorbeeld een opleiding tot ‘kijkuit’. Dan leer je om te waken over de veiligheid van je collega’s door op de uitkijk te staan, bijvoorbeeld wanneer zij iets opmeten langs de sporen die in dienst zijn. Wie naast het bureauwerk ook af en toe eens wil buitenkomen, kan dat hier dus perfect. (lacht)”
Maak jij binnenkort deel uit van onze Infrabel crew? Ontdek al onze vacatures via jobs.infrabel.be
Minstens even belangrijk zijn de activiteiten buiten de werksfeer. “Ik help regelmatig kleine events of uitstapjes te organiseren. Een bezoekje aan de Gentse Halfvastenfoor met de collega’s was bijvoorbeeld heel tof en er is een jaarlijkse teambuilding.”
Onder de noemer Gen-I organiseerde Infrabel intussen al twee keer een afterwork activiteit voor de jongere garde. “We werden ingedeeld in kleinere groepen via bandjes die we kregen bij binnenkomst. Elke groep had iets gemeen, wat precies moesten we zelf ontdekken. Hierdoor leer je ook collega’s kennen van buiten je eigen dienst. Vorige keer kwam onze CEO Benoît Gilson zelfs langs!”
Voor nieuwkomers is de amicale en open sfeer bij Infrabel misschien een verrassing, maar voor Jelle (33) is dat helemaal niet zo. Hij werkt al meer dan twaalf jaar bij Infrabel en groeide door van technieker tot technisch supervisor voor de seininrichting in Brussel-Noord, waarlangs tachtig procent van het Belgische treinverkeer voor passagiers passeert. “Zowel tijdens als naast het werk lachen we heel wat af. Dat maakt het leuk en die goeie sfeer zorgt er ook voor dat je op je collega’s kan rekenen.”
Door zijn ervaring kent Jelle intussen flink wat mensen binnen de organisatie. “Dat is misschien wel het grootste pluspunt aan collega’s zien doorgroeien: je kan overal terecht en iedereen staat klaar om je te helpen. De dynamiek zit meer dan goed en iedereen is gedreven.” Jelle weet als geen andere welke mooie toekomst er in het verschiet ligt voor wie bij Infrabel werkt – of dat van plan is te doen. “Het zijn echt boeiende tijden, zeker voor jonge mensen.“
Een job waarbij je kan doorgroeien, connecten en impact maakt? Die vind je bij Infrabel. Solliciteer via jobs.infrabel.be.
Ontvang nieuwe 'Infrabel' jobs meteen in je mailbox.