Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

Bijverdienen via thuiswerk: waar moet je op letten?

Het is een trend. Moeders (of vaders) die bewust thuis blijven voor de opvoeding van hun kinderen en de zorg voor het huishouden, maar die tegelijkertijd graag wat bijverdienen. Om een perfecte balans te vinden tussen werk en privé geven ze de voorkeur aan thuiswerk.
#

Via het internet kan je allerlei jobaanbiedingen terugvinden die inspelen op deze trend. Een tip: ga eerst na wat er precies wordt aangeboden en maak voor jezelf uit onder welk statuut je wenst thuis te werken. Je kan immers ‘thuiswerken’ met een arbeidsovereenkomst, als uitzendkracht, maar ook als zelfstandige. Al deze statuten verschillen op sociaal en/of fiscaal vlak. Het is dus belangrijk om te weten wat je wordt aangeboden voor je het aanbod aanvaardt. Ook de wetgever heeft in de relatie werkgever-werknemer de realiteit van thuiswerken en telewerken erkend (cao nr. 85 inzake telewerken).

Thuiswerk is geen recht

Sluit je een arbeidsovereenkomst af, maak dan vooraf goede afspraken. Thuiswerken is geen recht, en werkgevers eisen vaak aanwezigheid op de werkvloer. Sommige bedrijven zoeken dan weer uitsluitend thuiswerkende werknemers (vaak deeltijds) om bijvoorbeeld post te verwerken, publiciteitsmateriaal in enveloppen te steken of mailings te behandelen.

Naast de klassieke arbeidsrelatie werkgever-werknemer, kan je als huismoeder overwegen om als zelfstandige thuis te werken. Je kan bijvoorbeeld een (web)winkel openen. Overweeg je dit, raadpleeg dan zeker een ondernemingsloket en/of een boekhouder, aangezien er (vaak) heel wat administratieve formaliteiten te vervullen zijn. Ook op het gebied van belastingen heeft deze keuze gevolgen, zodat je beter goed geïnformeerd bent.

Wat met je uitkering?

Geniet je als huismoeder een uitkering, zoals een werkloosheidsuitkering, vergeet dan niet om vooraf contact te nemen met het plaatselijk RVA-kantoor. Is de activiteit die je wil uitoefenen wel te cumuleren met de uitkering die je ontvangt. Zeker op de dagen waarop je die activiteit zal uitoefenen, is die kans klein.

Fiscale gevolgen

Ook de mogelijke fiscale gevolgen van je bijverdienste mag je niet het oog verliezen. Deze verschillen naargelang je familiale toestand en de omvang van je inkomsten. Ook het statuut dat je kiest, in loondienst (werknemer) of als zelfstandige spelen een rol. In sommige gevallen kunnen deze gevolgen (zeer) nadelig uitvallen.

Het is dus belangrijk op voorhand goed in te schatten wat de gevolgen van een bijverdienste zijn. Informeer u uitgebreid en neem zo nodig contact op met professionals ter zake.

in samenwerking met Securex 8 november 2011
Anderen bekeken ook