Meer loon en extralegale voordelen, maar toch is Belg minder tevreden over loonpakket
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Vooral de jonge werknemers tussen 18 en 34 jaar reageren enthousiast op een promotie in de vorm van een hogere titel. De reden? Het is een verfraaiing van hun cv. En dat opent natuurlijk deuren en professionele kansen in de toekomst. Maar ook deze medaille heeft een keerzijde...
Lees ook: Hoe belangrijk vind jij een mooie functietitel?
Op korte termijn word je er misschien niet rijker van, maar op lange termijn kan een upgrade van je functietitel wel een interessante vorm van promotie zijn. Een aantrekkelijke titel geeft namelijk een gevoel van erkenning voor je gepresteerde werk. En geef toe, zo’n motivatieboost is altijd mooi meegenomen.
Bovendien is een hoge titel een krachtig signaal naar de professionele buitenwereld toe: het geeft een eerste indruk van je capaciteiten als werknemer en levert je een mooier cv op, wat je een streepje voor kan geven bij je volgende werkgever.
Allemaal goed en wel, zo’n titelpromotie, maar helaas niet zonder gevaren. Heb je bijvoorbeeld al eens stilgestaan bij de impliciete verwachtingen en extra verantwoordelijkheden die gepaard gaan met een hoge titel? En let op voor titelinflatie!
Ontdek: Wanneer is het tijd voor promotie?
Laat je niet verblinden door de opwaardering van je functietitel, maar wees op je hoede voor titelinflatie. Wanneer je een hogere titel krijgt terwijl je eigenlijk helemaal niet over de juiste capaciteiten beschikt, creëer je een verkeerd beeld van je vaardigheden bij collega’s of toekomstige werkgevers.
Een 25-jarige werknemer die loopt te pronken met een opgeblazen ‘senior’-titel op zijn cv, wekt de valse indruk heel ervaren te zijn. Het gevaar? Er worden onrealistische verwachtingen gesteld, waar de werknemer helemaal niet aan kan voldoen. Bovendien leidt het tot een gebrek aan erkenning voor de échte seniors in het bedrijf. Het is dus vooral een kwestie van evenwicht tussen de titel en de daadwerkelijke competenties.
Focus niet te veel op die ene functietitel met aanzien, maar streef naar een titel mét inhoud die bij jou en je capaciteiten past.
CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Dat bijna de helft van de werknemers een hogere titel zonder loonsverhoging zou accepteren, is enigszins opvallend. Het salaris is namelijk een van de belangrijkste factoren om talent aan te trekken en te behouden. Loonsverhogingen zijn dan ook dé ideale vorm van promotie.
Helaas is zo’n financiële tegemoetkoming niet voor alle bedrijven of werkgevers haalbaar. Een upgrade van de functietitel is dan een mogelijk alternatief. Maar ook betaalde opleidingen, een bedrijfswagen en meer flexibiliteit in werktijden zijn interessante promotiemogelijkheden. 67% van de 55+’ers zou een aanvullend pensioenplan accepteren als bonus, terwijl aandeel in de bedrijfswinst bij 56% van de werknemers in de smaak zou vallen.
Conclusie: een ‘one size fits all’ voor promotie bestaat niet. Hoewel het salaris nog steeds een bepalende factor blijft, staan heel wat werkgevers en -nemers open voor alternatieve vormen van promotie. Flexibel zijn en inspelen op de individuele noden is de boodschap!
(ZINNIG) - Bron: PeopleSphere / Adformatie / Silicon Canals
22 januari 2024De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.
Hoe geraak je van die junior in je functietitel af? Dat is vooral een kwestie van tijd. Al kan je die groei wél flink versnellen.
Je hoeft niet te veranderen van werk om je te verbeteren. Met de juiste aanpak kan je ook intern promotie maken. 7 tips...
Projectmanager, contentmanager, … Voor de jongere generatie ís een mooie functietitel heel belangrijk. Soms zelf belangrijker dan de jobinhoud.
Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan mijn directe chef. Tijd voor promotie?
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Begin 2025 krijgen heel wat werknemers een automatische indexering… én is de kans groot dat je nog een bijkomende loonsverhoging krijgt!
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?