Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Hoe vaak presteer jij overuren?

Hoe vaak presteer jij overuren
Bijna vier op tien Vlaamse bedienden (37%) maken minstens wekelijks overuren. Voor 5% zijn ze zelfs dagelijkse kost. Opvallend: bij ruim vier op de tien werknemers (42%) weet de leidinggevende niet wanneer er overuren worden gepresteerd en hoeveel dit er zijn. In amper 58% van de gevallen wordt de extra werktijd bijgehouden of geregistreerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden. “Zeven op tien werknemers geven aan dat het registreren van overuren een goede zaak zou zijn”, steekt Gille Sebrechts, CEO van Protime van wal.

Beantwoord jij ’s avonds ook vaak nog werkmails? Of werk je in het weekend soms door om een deadline te halen? Je bent zeker niet alleen. Voor ruim een derde van de werknemers (37%) duurt de werkweek gemiddeld zo’n drie uur langer dan voorzien in hun arbeidscontract.

Ontdek: 6 signalen dat je te veel werkt

Hoe vaak presteert de Vlaming overuren?

  • Nooit (15%)
  • Minder dan maandelijks (15%)
  • Maandelijks (33%)
  • Wekelijks (32%)
  • (Bijna) dagelijks (5%)
Lees ook: De 5 beste tips om overwerk te voorkomen

Bij vier op de tien weet de baas er niet van

Bij wie wel eens extra werkuren klopt, weet amper 58% van de leidinggevenden hoeveel uren dit zijn. Bij een vierde van de werknemers weet de leidinggevende wel dat er overgewerkt wordt, maar niet wanneer of over hoeveel tijd het precies gaat. Voor nog eens 17% heeft de leidinggevende hier absoluut geen idee van.

Daarom zouden zeven op tien werknemers het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden. Vandaag is dit bij slechts 58% van de werknemers meestal of altijd het geval. Bij 11% gebeurt dit soms, terwijl bij de overige 31% de extra gewerkte tijd nooit wordt bijgehouden.

CHECK: Wat doet werkdruk met je lichaam?

Tijdsregistratie to the rescue

“Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief sporten, kunnen online tijdregistratietools een alarmbel doen afgaan bij teammanagers wanneer werknemers systematisch overuren presteren”, getuigt Gille Sebrechts.

“De teammanagers kunnen dan in gesprek gaan met de werknemer om de oorzaken te achterhalen en samen naar oplossingen te zoeken. Zo kunnen ze een werkverdeling herzien of bepaalde taken automatiseren om de werkdruk te verlagen, bijvoorbeeld. Belangrijk is dat ze ook het goede voorbeeld geven door zelf niet te lang door te werken.”

Volgens de helft van de werknemers kan tijdregistratie er ook voor zorgen dat er minder overuren gepresteerd worden. Bovendien kan tijdregistratie voor zeven op tien bevraagden een oplossing zijn om de extra gewerkte uren gecompenseerd te krijgen. Vandaag is dit bij amper de helft van de respondenten (54%) het geval, hetzij in de vorm van extra verlof, hetzij via extra loon.

Wat doe je best met je overuren: extra loon of extra recup?
Schrijf je eigen beoordeling

(es/kv)

2 december 2024
Anderen bekeken ook