“Ongeveer de helft van onze 650 medewerkers staat nauw in contact met de burger”, gaat Peter Samyn verder. “Zij evalueren bijvoorbeeld of iemand met een handicap recht heeft op een parkeerkaart of uitkering. De andere collega’s ondersteunen de Kunstwerkcommissie, of verrichten beleidsondersteunend werk voor de politieke verantwoordelijken. Het maatschappelijke doel ‘sociale bescherming’ verenigt beide groepen.”
Dat maatschappelijke doel is tweeledig. “Enerzijds wil onze FOD een volledige inclusie van mensen met een handicap (financieel) ondersteunen. Anderzijds willen we helpen om het risico op armoede te verkleinen. Met een gerichte uitbouw van de sociale bescherming willen we voorkomen dat iemand met tegenslag in het leven toch door de mazen van het sociale vangnet glipt.”
De FOD profileerde zich in het verleden als een voorloper op het vlak van plaats- en tijdsonafhankelijk werken. “Nu leggen we als werkgever meer de nadruk op onze maatschappelijke rol in de sociale bescherming. Als waarden-gedreven organisatie verenigen we onze medewerkers en teams bovendien rond thema’s zoals inclusie, solidariteit en duurzaamheid.”
“Onze medewerkers werken dag in, dag uit rond die thema’s. Af en toe organiseren we ook inspirerende activiteiten voor al onze medewerkers. Zo trokken 150 medewerkers en partners van de FOD in augustus nog naar de Paralympische Spelen in Parijs om te supporteren voor de atleten. Vorig jaar organiseerden we onze All Employee Meeting rond inclusie, met talrijke workshops waarin we verschilende aspecten van inclusie belichtten. Zo getuigde bijvoorbeeld de Vlaamse comedian William Boeva met een kwinkslag hoe hij inclusiviteit in onze samenleving ervaart. Het directiecomité biedt ook de mogelijkheid aan alle medewerkers om zelf een steunactie voor een goed doel - in lijn met onze waarden - naar voor te schuiven als bedrijfsinitiatief.”
Met zijn personeelsbestand wil de FOD Sociale Zekerheid de diversiteit in de maatschappij weerspiegelen. “Als lid van het college van voorzitters werkte ik in nauwe samenwerking met de FOD BOSA een actieplan uit voor de hele federale overheid: hoe kan je je communicatie en aanwerving zo laten verlopen dat bijvoorbeeld ook personen met een handicap hun weg vinden naar jouw organisatie? En hoe kan je hen een werkomgeving aanbieden die talenten optimaal tot hun recht laat komen?”
De FOD Sociale Zekerheid zet alvast mooie stappen. “Sinds september bestaat vier procent van ons personeel uit personen met een handicap. Ook bereikten we een genderevenwicht in het hoger management.” De aanstelling van een voltijds inclusie-ambtenaar en een traject dat leidinggevenden ondersteunt, dragen bij aan het succes. “Je kan veel bereiken wanneer je focust op iemands talenten”, besluit de voorzitter.
Ontvang nieuwe 'FOD SOCIALE ZEKERHEID' jobs meteen in je mailbox.