Wie kiest zelf wanneer hij/zij vakantie neemt?
FEIT: België scoort bij de besten als het aankomt op het regelen van de jaarlijkse vakantie. Benieuwd naar wat de cijfers zeggen?
De meeste mensen gebruiken hun verlofdagen om zieke kinderen op te vangen, een lekker lang weekend te hebben of om wat meer tijd door te brengen bij hun zorgbehoevende ouders. En dan schieten er natuurlijk maar weinig dagen over om eens helemaal aan jezelf te denken.
Bij het vertaalbureau Jonckers zijn die zorgen voorlopig verleden tijd. Alle 172 werknemers moeten – zonder excuus – de twintig wettelijke vakantiedagen opnemen, net zoals de overuren. Sterker nog: als ze daar niet mee toekomen, mogen ze gewoon extra betaald verlof nemen. Zoveel als ze maar willen.
De Tsjechische werknemers van Jonckers waren eerst aan de beurt, maar intussen kunnen alle medewerkers in de tien landen van hetzelfde verlofsysteem profiteren. En dat nog tot juni. Het doel? Het welzijn op het werk verbeteren en de langdurige afwezigheden aanpakken.
Maar evengoed wil Jonckers op die manier profielen aantrekken die maar moeilijk te vinden zijn. Zo is het bedrijf nog op zoek naar ontwikkelaars voor een vertaalsoftware op basis van kunstmatige intelligentie. Mensen die al snel 40.000 euro per jaar vragen. Dat is een pak geld, wat ook Jonckers niet zomaar op tafel kan leggen. Daarom wil het bedrijf nu de gegeerde profielen aantrekken door meer menselijke voordelen aan te bieden. En daar is het onbeperkt betaald verlof er één van.
Jonckers is zeker niet het eerste – en laatste – bedrijf dat experimenteert met het onbeperkt betaald verlof. In 2004 voerde Netflix deze regel al in, en ook in ons land kunnen de werknemers van het Antwerpse communicatiebureau Marbles al sinds 2016 profiteren van die extra betaalde verlofdagen. De vijftien mensen die daar werken, namen vorig jaar samen 397 vakantiedagen op, wat gemiddeld 26,5 dag per persoon is.
(dt/em) - Bron: Business AM
27 maart 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
FEIT: België scoort bij de besten als het aankomt op het regelen van de jaarlijkse vakantie. Benieuwd naar wat de cijfers zeggen?
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Wat zijn de formaliteiten van het Vlaams opleidingsverlof?
Welk soort verlof krijg je als werknemer wanneer je kind ziek is? Een vraag die elke ouder zich stelt, als de griep weer eens de kop opsteekt...
Vertrek je op verlof, vergeet dan jouw out of office niet in te stellen. Maar wat is nu een goed out of office bericht? We geven je alvast enkele voorbeelden.
Maak je je soms zorgen over je financiën? Het klinkt misschien gek, maar uit je vakantie naar de zon, de bergen of de woestijn, kun je heel wat leren over geld.
We dromen er maanden op voorhand van: onze jaarlijkse vakantie. Nog juist even je rechten en plichten nalezen en je kan je koffers pakken!
Straks mogen kersverse Finse ouders méér tijd doorbrengen met hun kleine spruit: veertien maanden om precies te zijn.
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.