West-Vlaamse bedrijven binden de strijd aan met krappe arbeidsmarkt
Drie West-Vlaamse bedrijven delen hun verhaal én oplossingen tijdens een rondetafel over werken - én werkgever zijn - in West-Vlaanderen.
“Onze R&D-afdeling is fundamenteel aan het transformeren”, zegt Paul Snauwaert, Hoofd Advanced Technology and Innovation. “Vroeger bouwden we onze voertuigen vanuit een mechanisch en functioneel ontwerp. Omwille van de nieuwe, digitale technieken – zoals AI en automatisatie – hebben we nu een totaal andere set aan kennis en profielen nodig. Denk daarbij ook aan elektrificatie, want de CO2-uitstoot van onze machines moet naar omlaag.”
CNH Industrial maakt van zijn R&D-afdeling dan ook meer en meer een mechatronische omgeving. “We tellen wereldwijd evenveel medewerkers in software en elektronica als in onze traditionele domeinen. We werven veel nieuwe talenten aan, maar ook andere bedrijven vissen in dezelfde vijver aan talent. Daarom leiden we onze eigen mensen ook op, zodat zij met de nieuwste technieken aan de slag kunnen gaan. Eenmaal je hier aan boord komt, zijn er bijzonder veel mogelijkheden om bij te leren. We geven interne opleidingen en werken heel nauw samen met scholen en universiteiten. Zo hebben verschillende van onze ingenieurs recent nog een postgraduaat gevolgd om de juiste nieuwe kennis op te doen. Levenslang leren is bij ons eigenlijk een noodzaak.”
Ontwikkel mee de landbouwvoertuigen van morgen!
We staan al enkele jaren in het Guinness Book of World Records met de meest performante maaidorser ter wereld. Dat bevestigt ons innovatieve karakter”, weet ook HR Director Luc Nauwynck. “Onze klanten uit de landbouw moeten aan steeds meer verwachtingen voldoen, zoals kwalitatieve en duurzame voedselproductie, waarbij ook aandacht is voor het milieu en het klimaat. Ze hebben dus innovatieve en efficiënte technologie nodig. Wij spelen daar een belangrijke rol in. Zo’n grote maaidorser bijvoorbeeld, is een kleine fabriek. Om die goed af te stellen, hadden mensen vroeger grondige technische kennis nodig. Wij streven er nu naar om die machine zodanig te automatiseren, dat zelfs een leek ze zal kunnen gebruiken. Als medewerker bij CNH Industrial help je dus letterlijk met het verbeteren van de wereldwijde voedselproductie en wel op een duurzame en efficiënte manier. Dat kan tellen als maatschappelijke meerwaarde.”
Als multinational biedt CNH Industrial een pak doorgroeimogelijkheden. “Daar zijn Luc en ikzelf perfecte voorbeelden van. We werken hier allebei al meer dan 30 jaar, waarvan bepaalde periodes in het buitenland. Ongeveer om de vier jaar ben ik een nieuwe uitdaging kunnen aangaan. Dat geldt ook voor onze ingenieurs. Zij kunnen bijvoorbeeld starten op het pad van productie. Wensen ze op een bepaald moment over te schakelen naar de afdeling ontwerp, dan is dat allemaal mogelijk. Je kunt hier al je talenten ontplooien binnen verschillende jobs en tegelijk in hetzelfde bedrijf blijven. Wie ambitieus is, krijgt hier alle steun. Mensen met potentieel stimuleren we om zelf te experimenteren en te groeien. We bieden de nodige ruimte en werken op een flexibele manier. Al die zaken vormen de kracht van ons bedrijf.”
Ontvang nieuwe 'CNH Industrial Belgium' jobs meteen in je mailbox.